Csaknem 350 induló méri össze tudását a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) agrárszekciójában, amelynek a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusa ad otthont.

MTI - Az OTDK agrártudományi szekcióját Rezessyné Szabó Judit ügyvezető elnök, a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának mestertanára nyitotta meg szerdán. Rostoványi Zsolt, a Corvinus Egyetem rektora a megnyitón kiemelte, hogy az egyetem életében meghatározó szerepet játszik a tudományos diákköri tevékenység, hiszen az intézmény mindhárom fő funkciójához - oktatás, kutatás, társadalmi és kulturális értékteremtés - szervesen kapcsolódik a tudományos diákköri mozgalom - olvasható az egyetem által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Szendrő Péter akadémikus, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke rámutatott arra, hogy az agrárértelmiség meghatározó szerepet játszhat a vidéki munkahelyteremtésben. Kiemelte, hogy a hallgatók tudományos diákköri munkája sokszor egy életre szóló elkötelezettséget jelent a tudomány, illetve annak bizonyos kérdései mellett, hiszen számos esetben megfigyelhető, hogy a tudományos diákköri pályamű témaválasztása meghatározó a későbbi doktori, majd akadémiai doktori értekezés szempontjából is. Hangsúlyozta továbbá, hogy minden határon túli magyar egyetemmel szerződést kötöttek, ennek köszönhetően az agrártudományi szekció 343 pályaműve közül 120-at külhoni magyar hallgatók jegyeznek.

Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási főosztályvezetője biztatta a hallgatókat a kutatási és innovációs tevékenység további folytatására, hiszen - mint kiemelte - Magyarország számára az agrárium és az élelmiszerágazat olyan stratégiai jelentőségű terület, amelynek fejlesztése az egész társadalom szempontjából kulcsfontosságú.

Németh Tamás akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára rámutatott, hogy a tehetséggondozásnak ki kell terjednie a nevelésre, a közoktatásra, a felsőoktatásra és a szakképzésre is, amelyben az Akadémia is szerepet vállal. Az elmúlt időszakban bevonták az egyetemistákat a kutatóintézetek munkájába, illetve az egyetemekkel való kapcsolataikat is szorosabbra fűzték.

A Corvinus Egyetem utoljára 2005-ben adhatott helyet az OTDK-nak, akkor a társadalomtudományi szekció megrendezésére kapott felkérést.