Az étkezés utáni vércukorszint - Gyógyszeres kezelés
A cukorbetegség (diabetes mellitus) korunk egyik
népbetegsége – a magas vérnyomás és a degeneratív ízületi betegségek mellett az
előrejelzések szerint a következő évtizedekben földünkön a leggyakoribb
betegségek egyikévé fog válni. A meghatározó keringési szövődmények
előfordulásának és a halálozás érzékeny előrejelzője a vércukorszint étkezést
követő emelkedése.
A betegek meghatározó többségét az ún. 2-es típusú
cukorbetegek alkotják. E – korábban időskorinak is nevezett – betegség egyik fő
jellemzője, hogy a betegek többségénél a kórkép felnőttkorban kezdődik, és a
beteg általában sokáig, évtizedeken át nem szorul inzulinkezelésre. Ugyanakkor
egyre gyakoribb a gyermekkorban vagy serdülőkorban megjelenő 2-es típusú
cukorbetegség. Az elmúlt években közölt, nagy betegszámot felölelő vizsgálatok
egyértelműen bizonyították, hogy a 2-es típusú diabetes mellitus prognózisa ugyanolyan
kedvezőtlen, mint a szívinfarktusé.
Az infarktus sok egyéb jellemzője mellett látványos
betegség: a beteget rohamkocsi szállítja az intenzív osztályra, így a betegben
a kórkép súlyossága egyértelműen tudatosul. Ezáltal képes lehet arra, hogy a továbbiakban
jobban megfogadja az orvosi tanácsokat, betartsa a diétát.
Ugyanakkor a "néma gyilkosnak" is nevezett 2-es
típusú cukorbetegség mind a klinikai diagnózist megelőző több éves periódusban,
mind pedig az azt követő hosszú éveken át az esetek többségében teljesen
tünetmentes, így sem az orvosok, sem a betegek gyakran nem fordítanak rá kellő
figyelmet.
Az étkezés utáni vércukorszint
A cukorbetegek meghatározó többsége keringési betegségben
hal meg, ezen belül a legnagyobb számban koszorúér-betegség, kisebb mértékben
pedig agyi érbetegség és alsóvégtagi verőérbetegség következtében. A 2-es
típusú diabéteszt napjainkban jogosan tartjuk valójában kardiológiai
betegségnek.
A betegek életkilátásait alapvetően a szív- és érrendszeri
szövődmények határozzák meg, ezek előfordulása és prognózisa egyaránt
összefüggést mutat a vércukorszint alakulásával. Számos nagy, sok ezer beteg
hosszú távú megfigyelését felölelő nemzetközi vizsgálat bizonyította, hogy a
cukorbetegek esetében a meghatározó keringési szövődmények előfordulásának és
halálozásának egyaránt érzékenyebb előrejelzője a vércukor étkezést követő
emelkedése, míg az éhomi vércukorszint emelkedése úgy tűnik, hogy kisebb
jelentőséggel bír.
Voltaképpen a tudományos megfigyelések megerősítik
gyakorlati klinikai tapasztalatainkat. A betegek esetében a reggeli vérvétel
történik éhgyomorra, ezt követően a beteg reggelizik, és általában a kapott
orvosi javaslatnak megfelelően két és fél óránként étkezik. Valójában tehát a
nap során soha többé nem lesz éhgyomorra. Ily módon logikusnak tűnik, hogy az
éhomi vércukor-emelkedés mértéke prognosztikailag kisebb jelentőséggel bír és
sokkal inkább az határozza meg a szövődmények kialakulását, hogy milyen mértékű
az étkezést követő vércukor-emelkedés.
Egy Németországban végzett tanulmányban 1139 frissen
felfedezett 2-es típusú cukorbeteg sorsát 11 éven keresztül követték. A 36-45
éves betegek körében a halálozás kockázata az átlagpopulációhoz képest
férfiakban ötszörösnek, nőkben hétszeresnek bizonyult. Mind az összhalálozás,
mind pedig a szívinfarktus mint vezető halálok előfordulása szempontjából az
étkezést követő vércukorszint-emelkedés mértéke bizonyult meghatározó
előrejelző tényezőnek, az éhomi vércukor-emelkedés esetében hasonló kapcsolat
nem volt kimutatható.
Gyógyszeres kezelés
Az étkezést követő kóros mértékű vércukorszint-emelkedés
gyógyszeresen befolyásolható a szénhidrátok lebomlásának lassításával. A
legfontosabb következmény a szénhidrátok elhúzódó felszívódása, a fő hatás
ennek megfelelően az étkezést követő vércukorszint-emelkedés csökkentése. Ennek
következtében a vércukorszint ingadozásai csökkennek, a görbe egyenletesebbé
válik, illetve a kóros vérzsírszintet (koleszterin, LDL-koleszterin és
triglicerid) is csökkenthet.
A diabéteszes szövődmények kialakulásának folyamatában
kutatási adatok szerint szerepet játszanak a véralvadásban bekövetkező
változások; a diabétesz valójában trombogén (fokozott vérrögképződés
veszélyével járó) állapotnak felel meg. A véralvadási paraméterek aktivációja
összefügg az étkezést követő vércukorszint-emelkedés mértékével, és e
változások egy átlagos étkezést követően is létrejönnek. Az étkezést követő
vércukor-emelkedés mérséklésével párhuzamosan csökken a véralvadási rendszer
kóros mértékű aktivációja is, ily módon a megfelelő kezelés szerepet játszhat a
diabéteszes érszövődmények progressziójának lassításában is.
A gyógyszeres beavatkozás nem csak a 2-es típusú betegség
kezelésére, de megelőzésére, késleltetésére is alkalmas lehet a csökkent
glukóztoleranciában szenvedő betegekben (erre az állapotra normális
vércukorérték mellett az étkezést követő vércukorszint-emelkedés és fokozott
kardiovaszkuláris veszélyeztetettség a jellemző).
Forrás: noihir.hu
0 Megjegyzések