Ebben az évben június 29. – július 7. között rendezik meg a „Muzsikál az Erdő-Mátrai Művészeti Napok” elnevezésű programsorozatot nyolc helyszínen. 

Az országosan ismert és elismert rendezvény június 29-i nyitónapján Mátraalmásra várják az érdeklődőket, ahol egyebek mellett tájfutó verseny, emlékmű-avatás és erdei bábszínház is lesz.

A július 7-i záró rendezvényig naponta követik egymást a nívós programok Heves és Nógrád megye több pontján: Mátraalmáson, Szentkúton, Ipolytarnócon, Gyöngyöstarján-Fajzatpusztán, Szurdokpüspökiben, Bátonyterenyén, Mátrakeresztesen és Taron. A rendezvényeken erdei koncertek, túrák, sportversenyek, kézműves vásárok, helyi termelők piacai, kórustalálkozók kínálnak kellemes és hasznos időtöltést, és megszervezik az erdei étkek estjét is.

Az idén tizedik alkalommal sorra kerülő fesztiválhozelőször csatlakozik az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület.  Az ipolytarnóci bemutatóhely július elsején rendkívüli nyitva tartással várja a természet és a zene iránt fogékony látogatókat. A zenei programok kora délután kezdődnek didgeridoo bemutatóval: az ausztrál őslakosok hangszerét Homolai Sándor szólaltatja meg. Este a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar ad koncertet a Borókás-árokban.

Ezen a napon a belépés, valamint a szakvezetéses túrákon való részvétel is ingyenes lesz Ipolytarnócon, az érkezők szabadon látogathatják a miocén erdőt, a lombsétányt és a bükkábrányi fákat. A terület látnivalóit nógrádi termelői piac és kézműves vásár egészíti ki.