Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal
csökkentheti a szívroham kockázatát a nőknél - közölték amerikai és brit
kutatók új tanulmányukban.
Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi
flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a
szőlőben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is előfordulnak.
Az áfonyában és az eperben lévő, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok
segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az
erekben, és más szív-és érrendszeri előnyöket biztosítanak - olvasható a
Harvard Egyetem és a Kelet-Angliai Egyetem szakembereinek tanulmányában, amely
az amerikai szívszövetség szaklapjában, a Circulation című folyóiratban jelent
meg.
"Az áfonyát és az epret könnyen be lehet illeszteni a
nők heti étrendjébe. Ez az egyszerű étrendváltozás jelentős hatással van a
megelőzési erőfeszítésekre" - hangoztatta Eric Rimm, a tanulmány egyik
szerzője, a Harvard vendégprofesszora.
Az amerikai és a brit egyetem szakemberei 93 600 nő
étrendjét vizsgálták, a 25-42 év közötti alanyok 18 esztendőn át kérdőívet
töltöttek ki négyévente étrendjükről.
A tanulmány ideje alatt 405 szívrohamot jegyeztek fel
körükben. A legtöbb áfonyát és epret fogyasztó nőknél 32 százalékkal esett a
szívroham kockázata azokhoz képest, akik havonta egyszer vagy kevesebbszer
fogyasztották a bogyósokat, sőt azokhoz képest is, akik általában gyümölcsben
és zöldségben gazdag étrendet követtek.
"Kimutattuk, hogy ezeknek a gyümölcsöknek még
fiatalkori fogyasztása is csökkenti a szívroham veszélyét az élet későbbi
szakaszában - idézte Aedín Cassidyt, a Kelet-angliai Egyetem orvostudományi
karának szakemberét, a tanulmány vezető szerzőjét a ScienceDaily tudományos
hírportál.
Egy korábbi amerikai tanulmány már kimutatta, hogy mintegy
20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat
friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében.
Forrás: edenkert.hu
0 Megjegyzések