A Duna Tv Közbeszéd című műsorának vendége volt Andreas Gross, a Svájci Nemzeti Tanács, és az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagja, aki az autonómiáról szólva úgy látja, hogy az elmúlt 10 évben Európa minden országában erőteljesebbé vált a nacionalizmus. Ha pedig a nacionalizmus erős, akkor a többsé- gi hatalom nem kész hatalmának megosztására, tette hozzá Gross.

Egy szabad társadalom eleve tele van konfliktusokkal, és ennek így is kell lenni, de ez nem jelent erőszakot, az autonómia pedig a megélt demokrácia, ami megakadályozza, hogy a konfliktusok elmérgesedjenek, hogy az emberek önrendelkezési joga működjön, fejtette a ki a vendég. És azt is elmondta, hogy az elmúlt 12 évben ettől elszakadtunk, ami egy komoly váltságot jelent, minden országnak megvannak a sajátosságai, de az autonómia tekintetében rosszabb a helyzet, mint ezelőtt 10 éve.

Gross azt is elmondta, hogy az autonómia elérése nem megy egyik napról a másikra, ez sok időbe kerül, mert azok, akik a hatalmat gyakorolják, meg kell tanulják megosztani a hatalmukat. Majd leszögezte: legfontosabb, hogy az autonómiát követelő magyarok úgy küzdjenek az önrendelkezésükért, hogy ne legyen agresszív a fellépésük, ne cselekedjenek nacionalistán, és sikerüljön meggyőzni a románokat, hogy az autonómia az ők érdeküket is szolgálja.

A vendég az európai autonómiatörekvések kapcsán elmondta véleményét, miszerint ő egyértelműen egy föderalista álláspont van, ennek értelmében pedig szeretne egy európai alkotmányt, amelyben az európai régiók, és a transznacionális területek önrendelkezési joggal rendelkeznének, melyek sok esetben határokon is túl nyúlna.

Duna Tv