Borászati és klímaszakértők szerint az éghajlatváltozás
miatt átrajzolódik a szőlőtermő vidékek világtérképe: újabb területeken lehet
szőlőket telepíteni, a hagyományos szőlővidékeket pedig a hőmérséklet
emelkedése és a hosszabb aszályok fenyegetik.
Fernando Zamora borászati kutató, a spanyolországi Tarragona
Rovira i Virgili egyetemének tanára viszont optimista: nem kételkedik abban,
hogy mindig is lesznek szőlővidékek a hagyományos régiókban, de új stratégiákat
kell kigondolniuk, és kétségkívül lesznek új szőlővidékek is.
"Németországban olyan helyeken kezdenek el minőségi borokat termelni, ahol
korábban ez rendkívül nehéz volt, és már Dániában is foglalkoznak
borászattal" – magyarázta.
Mások között Tasmania, Új-Zéland egyes régiói, Chile déli
része, Ontario és más kanadai régiók, valamint Anglia, a franciaországi Moselle
megye és németországi Rajna-vidék számára lehet előnyös az éghajlatváltozás.
Gregory Jones, a kanadai dél-oregoni egyetem borászati
professzora szerint ha a mostani ismeretek valósnak bizonyulnak, kétséges, hogy
szőlővidékek ugyanazokat a szőlőfajtákat tudják majd termeszteni és ugyanolyan
stílusú borokat előállítani a jövőben is.
Fernando Zamora és Gregory Jones az INRA mezőgazdasági
kutatóintézet által vezetett nemzetközi programban (ACCAF) dolgozik, amely az
éghajlatváltozásnak az erdőkre és a mezőgazdaságra gyakorolt hatásait kutatja.
A borászattal foglalkozó klímaszakértők előrejelzése szerint
2050-re az átlaghőmérséklet 2
Celsius fokkal nő, és szélsőséges éghajlati
jelenségekkel is számolni kell. Márpedig a vízhiány, a hirtelen
hőmérsékletváltozások, az özönvízszerű esőzések és a fagy nagy hatással van a
cukrok és a savak egyensúlyára, a csersav érettségére és a borok ízanyagának
gazdagságára. Egyes, valaha finomnak tartott fehérborok testesebbek lesznek,
míg egyes átlagos vörösborok valóságos gyümölcsbombákká alakulnak át.
"Elzászban az éghajlatváltozás máris probléma, mert
megváltoztatja az ízjelleget, valamint a cukrok és savak egyensúlyát" – mondta
Jean-Marc Touzard, az ACCAF koordinátora.
A délkelet-franciaországi Beaujolais-ban épp ellenkező a
helyzet. Itt korábban a borászoknak cukrot kellett adniuk a szőlőhöz, hogy az
asztali vörösbor elérje a kellő alkoholszintet, most pedig a melegebb időjárás
javítja a borok minőségét. "2003-ban, a kánikula idején a boraink
hasonlítottak a magasabb minőségi kategóriába tartozó Cotes du Rhone-i borokhoz
– mondta el Jean Bourjade, a helyi borászok szakmai képviselője.
A déli Languedoc vidéken a melegebb és szárazabb időjárás
miatt testesebbek a borok, és magasabb az alkoholtartalmuk. A szőlészek azonban
már alkalmazkodnak: magasabban fekvő területekre és más talajokra telepítik a
szőlőket. Egy másik megoldás a meleg vidékekhez szokott – például Szicílián,
Görögországban, Spanyolországban vagy Portugáliában honos – szőlőfajták
telepítése lehet.
Forrás: hvg.hu
0 Megjegyzések