Májusban kezdődik az esküvőszezon, és jóllehet a legtöbb ara már hónapokkal, akár egy évvel előbb is elkezdi tervezni a mennyegzőt, kíváncsiak voltunk, hogy boldogulnak azok, akiknek nincs kedvük sok időt és energiát fektetni a szervezésbe. Le lehet tudni az esküvőt online, rohangálás nélkül? A hvg.hu utánajárt.



Egy évvel ezelőtt egy szép szombat reggelen, Priscilla Chan felébredt, majd belebújt Claire Pettibone 4 700 dolláros esküvői ruhájába és hozzáment Mark Zuckerberghez. Az értékes olasz csipkébe borított, fehér, hosszú estélyit látva másnap megrohamozták az internetet a nők, a tervező oldalára napi 1 500 kattintás helyett 26 ezer érkezett, és 14 butiktól érkezett megrendelés az előkelő darabra. Azt Pettibone sem tudja megmondani, hogy Facebookné hogyan jutott a ruhájához.

A ruha

Hazánktól nyugatabbra az online ruharendelésnek már komolyabb hagyománya van, egy német divatportálon nemrégiben kihozták a legjobb e-szalonokat, a net-a-porter.com pedig elérte, hogy a legkapósabb, celebek által is igen kedvelt menyasszonyi ruhatervezők tizedáron kínálják darabjaikat a világhálón. Így Jessica Biel rózsaszín ruháját jegyző Giambattista Valli egyébként 30 ezer eurós (majdnem 9 millió forintos) kreációit akár már 5 ezer euróért (kb. 1,5 millió forint) is meg lehet rendelni. Erről az oldalról a hazai menyasszonyok is válogathatnak, a szállítást Magyarországra 15 euróért vállalják standard időben, azaz 3-4 munkanap alatt, és 25 euróért, ha expressz van szükségünk az árura, de ez is 2-3 munkanapig eltart.

Körülnéztünk, hogy itthon milyen a kínálat online vásárlásra. Sósné Fenyvesi Renáta online menyasszonyiruha-szalonja hat éve működik, de csak az utóbbi két-három évben indult be az internetes rendelés. A hazai arák elmondása alapján még manapság is ódzkodnak attól, hogy látatlanba rendeljék meg a ruhát. „Átlagban havi egyszer küldök ruhát postán, a többiek, ha online rendelik is meg, helyben veszik át, és fel is próbálják” – mondta a hvg.hu kérdésére Renáta, aki saját varrodát működtet, egyedileg készíti a ruhákat kizárólag eladásra. 2010 decemberétől a Facebookon is aktív a ruhakereskedés, ahol elégedett vásárlók megosztják a közösséggel esküvői fotóikat, és a legújabb kínálatról is folyamatosan informálja a kereskedő a rajongókat. „A kalocsai mintás a legnépszerűbb” – mondja Renáta, ezek a legkedvesebbek a tengerentúli vevőknek, akik ragaszkodnak a magyaros stílusú ruhához, ha már külhonban mennek férjhez. Nála 65-75 ezer forint az esküvői ruhák átlagára. Még két másik online esküvői webshopot találtunk, az egyiknél olcsóbban lehet megvásárolni a már használt ruhákat, és vissza is vásárolják a dresszeket, a másik viszont drágább, 100 ezres kategóriájú menyasszonyi ruhákat kínál.

A kalocsait rendelik online a legtöbben

Találtunk olcsóbb és kockázatosabb ajánlatot is, az Ebay-en is meg lehet akár rendelni a pompázatos csodaruhát, már 29-39 ezer forintért, itt azonban több hetes a postázási idő, ugyanis Kínából érkezik a ruha, és ha mégsem felel meg elképzeléseinknek, igen nehezen tudjuk érvényesíteni vásárlói jogainkat.

Háttérbe szorulnak esküvőszervezéskor a vőlegények, de találtunk online-shopot, amely kifejezetten rájuk specializálódott. Itt 100 ezer forint körül lehet esküvői öltönyt rendelni, például egy étcsokoládé barna színű, anyagában csíkozott felöltő, két gombos, extra karcsúsított zakóval, hátul két oldalt felsliccelve, keskenyített vállakkal, egyedi ceremónia-díszgombokkal, végig szűkített szárú divatos csípőnadrággal 138 ezer forintba kerül.  Sőt, még azt is garantálják, hogy a német gyártású öltöny speciális anyagösszetételének köszönhetően kevésbé gyűrődik, ezért a vőlegények nyugodtan ülhetnek, táncolhatnak benne.

A cipő

Cipőt is lehet hazai webshopból rendelni, a menyasszonyoknál a kissé avítt kínálatot találtunk, a szatén topáncsodákat 15 ezer forintért lehet a kosárba rakni, hosszasabb böngészés után azonban trendibb kínálatot is találtunk a Tamaris online üzletében 12 ezerért, ugyanitt férfi alkalmi cipők 20 ezer forint körül megrendelhetők.

A gyűrű

Karikagyűrűből nagy választék van a világhálón, eljegyzési gyűrűt 50 ezertől árulnak, páros esküvői gyűrűért azonban minimum 100 ezer forintot kell kicsengetni, de az utánvételes fizetési lehetőségre klikkelve ki sem kell mozdulni hozzá. A gyűrű kiválasztásánál is érdemes több weboldalt megnézni, és onnan rendelni, ahol részletesen meg lehet adni az igényeket, az egyik oldalon szűrőfunkcióval be lehet állítani a női-férfi kőigényt, és a kő fajtáját, az anyagfinomságot, és természetesen a méretet.

A helyszín

Több weboldal is szakosodott az esküvői helyszínekre, ebből sok azonban csak katalógusként funkcionál, részletes információkkal, de az ár megismerésére és közvetlen megrendelési lehetőségre nincs mód. Szerencsés esetben azonban van egy e-mail cím és egy kontaktszemély, akitől kérhetünk ajánlatot kastélyoktól kezdve kerthelyiségekig. A keresőfunkció sem minden esetben felhasználóbarát, van olyan oldal, amely részletes, azonban csak annak hasznos, aki az összes helyszínt ismeri fejből, és név szerint keresi azokat. A laikusok jobban szeretik, ha a lehetőségeikhez mérten kutathatnak alkalmas lokációra, erre is van példa, ahol létszámra, a fogadás jellegére is rákérdez a rendszer, és parkolási, szállási lehetőségeket is felkínál.

A csokor

A virágrendelés sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, sok oldal csak prezentálja az esküvői csokorkínálatot, nincs kosárfunkció, hanem külön kapcsolatfelvétel szükséges a megrendeléshez. Egy kivételre akadtunk, ahol nem csak esküvői csokrot, de asztaldíszeket (15-20 ezer forint) és koszorúslány-csokrokat is meg lehet rendelni (10 ezer forint körül) egy hosszú katalógusból

A catering

Az esküvői menü megrendelésénél ugyanabba az akadályba ütköztünk, mint a helyszínnél. A magyar cateringcégeknél a legmodernebb fejlesztés, hogy online ajánlatot lehet kérni, netpincér jellegű szolgáltatást azonban nem kínálnak többszörös rákeresésre sem. Rákérdeztünk az ételrendelő portálnál, ahol lehetőség van időrendelésre, ám egész násznépre nem működik a funkció, mivel az éttermek erre a lehetőségre egyelőre nem terjesztették ki online kínálatukat. "Ám, ha ilyen kérés jön, szívesen segítünk a megrendelőnek" – mondta a Netpincér képviselője.

Ami nem megy online
A hivatali ügyintézés miatt a polgári házasságkötést a 2013. márciusi jogszabályváltozás óta 12 hónappal a tervezett dátum előtt lehet igényelni, és van egy 30 napos várakozási idő. Ám, ha valakinek sürgősebb, kivételes esetekben 30 napnál közelebbi időpont is kérhető, például orvosilag igazolt terhesség, betegség, külföldi munkavállalás esetén – írják az egyik esküvői ügyintézésre szakosodott oldalon. A házasulandók az ország bármely polgármesteri hivatalában megesküdhetnek előzetes bejelentkezés után, nincs lakóhelyileg illetékes önkormányzathoz kötve, ám kérdés, hogy anélkül létrejöhet-e a frigy, hogy személyesen megjelenik a pár a hivatalban. A II. kerületi anyakönyvi hivatalban kérdésünkre azt válaszolták, hogy ez nem lehetséges, bár vannak mindig próbálkozások. Attila és Ágnes például Londonból próbálták megszervezni a budapesti esküvőt, sok elutasítás után végül a 8. kerületi hivatallal sikerült megegyezniük, hogy a szükséges iratokat – személyi igazolványt vagy érvényes útlevelet, vagy 2001. január 1. után kiállított vezetői engedélyt, illetve a születési anyakönyvi kivonatot nem ők, hanem az egyik örömanya adja le.
A meghívó

Az esküvői meghívókat lehet talán a legegyszerűbben elintézni online. 22–100 forintos darabáron rendelhetünk többszáz kínálatból díszes levélpapíron, és szívecskés borítkékba tett meghívót, akár aranyszínű szövegezéssel, melyekhez sablonokat is felkínál a rendszer, hivatalosat, de vicceset is: Úgy döntöttünk, hogy véget vetünk az "én sose adom be a derekamat " című fejezetnek és ...

Forrás: hvg.hu