A napközben kávéházként, esténként kamaraszínházként működő szalon műsorán színházi és irodalmi estek, kulturális talkshow-k, komolyzenei koncertek, jazz estek, könyvbemutatók, valamint gyerekprogramok szerepelnek. Zimányi Zsófiával beszélgettünk a Rózsavölgyi Szalon régmúltjáról, jelenéről.

Egy éve a Költészet Napján, április 11-én nyitotta meg kapuit a nagy múltú Rózsavölgyi Zeneműbolt emeletén a Rózsavölgyi Szalon, mely színházi és irodalmi esteknek, koncerteknek, gyerekprogramoknak egyaránt helyet ad. A Rózsavölgyi Pestnek a legrégebbi üzlete, mert 1850 óta ugyanazzal a profillal működik, mint amivel létrejött.

- A ház pontosan száz évvel ezelőtt, 1912-ben épült. Az épület a szecesszió stílusjegyeit hordozza magán. Kevesen tudják, hogy annak idején Rózsavölgyi Gyula a zeneműveken kívül koncerteket szervezett, sőt könyveket is árult. Nagyon fontos volt számunkra, hogy ezt a békebeli hagyományt folytassuk. A Rózsavölgyi Szalon egy igazi szellemi találkozóhely, egy olyan közösségi tér, ahol mindig történik valami érdekes, ahova a vendégek visszavágynak. Amikor elindítottam a szalont többen megkérdezték, hogy mit tekintenék sikernek. Erre a válaszom csupán annyi volt: ha minden este találnék 75 embert Budapesten, akik az ilyesfajta előadásokra nyitottak. 

- Folyamatosan működnek?
- Vasárnap és ünnepnap kivételével vannak előadásaink, amelyek egyébként alkalmazkodnak az üzlet nyitvatartásához, mivel azon keresztül lehet bejönni. 

- Hogy válogatják a fellépőket?
- Ez nagyon érdekes dolog. Legalább a fellépők 80 százaléka saját maga jelentkezett a műsorokkal kapcsolatban és persze vannak, akiket én hívok. Egyébként a színházi előadások ismétlődnek egész addig, amíg jól mennek. Vannak sorozataink: például a Párbeszéd zenével és irodalommal havonta egyszer látható, mindig más előadókkal, de említhetném a Staféta Grecsó Krisztánnal című előadást, ahol olyan embereket hív a szerző, akik számára érdekesek. Idegennyelvű előadásaink első perctől vannak. Itt az idegenforgalomnak elég nagy tere van, hiszen több szálloda található a belvárosban. 

- Arányát tekintve a színházi vagy a zenei produkciókból van több?
- Érdekes mód a színház felé tolódik el, ami nekem azért nagyon furcsa, mert úgy gondoltam, ez egy olyan kamaraterem, ahol sok zene lesz, de a tapasztalataim szerint ma Budapesten a színház felé nagyobb az érdeklődés. Igazából olyan darabokat mutatunk be, amelyek vagy ősbemutatók, vagy ide íródtak. Például Anna Gavalda Szerettem őt című előadás múlt év áprilisa óta megy. 

- Vannak visszajáró vendégek?
- Igen, úgy tűnik, hogy kialakult egy törzsközönség, de ez előadás függő igazából. Vannak, akik ha csak tehetik, itt töltik nálunk a szabadidejüket. Arra törekszünk, hogy bizonyos műsorokkal előadásokkal a Budapestiek csak itt találkozhassanak.

forrás: nol.hu