Annak ellenére, hogy Victor Ponta kormányfő kedden még azt nyilatkozta, lemondott az ügyészségi vezetők jelöléséről, tegnap mégis levélben értesítette a Legfelsőbb Bírói Tanácsot: Tiberiu Niţut javasolja legfőbb ügyésznek, Laura Codruţa Kövesit pedig a korrupcióellenes ügyészség élére.

Utóbbi a liberálisok heves ellenkezését váltotta ki, Kövesit – a mostani legfőbb ügyészt – ugyanis Traian Băsescu emberének tartják, emiatt Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke Ponta–Băsescu kompromisszumot emlegetett, amelyet elfogadhatatlannak nevezett. Ponta bejelentései után tegnap délután koalíciós ülést tartott a Szociál-Liberális Szövetség, aminek az lett az eredménye, hogy a korábbi egyezség szerint a liberálisokat megillető igazságügyi miniszteri tisztség átkerült a szociálliberálisokhoz, így megbomlott az egyensúly a koalícióban. Mindezek ellenére, bár egyre jobban inog a Szociál-Liberális Szövetség, a koalíció két társelnöke kijelentette: nem bontják fel szövetségüket.

Ponta pálfordulása

Victor Ponta ideiglenes igazságügyi miniszter tegnap reggel levélben küldte el az ügyészségi vezetők kinevezésére vonatkozó javaslatait a Legfelsőbb Bírói Tanács (LBT) elnökének. A levelet ugyan tegnap reggel iktatták az Igazságügyi Minisz­tériumban, keltezése azonban április 2-a – aznap, amikor még úgy nyilatkozott, lemondott az ügyészségi vezetők kinevezéséről, ugyanis a bírók és ügyészek szakmai testületeként működő LBT kedden versenyvizsga kiírását szorgalmazta, valamint azt kérte a miniszterelnöktől és az államfőtől: ne tegyék politikai alku tárgyává az ügyészségi vezetők kinevezését. Az LBT ülése után a kormányfő közölte, a kérdés megoldása a leendő igazságügy-miniszter feladata lesz.

Ponta ugyanazt a Tiberiu Niţut javasolta legfőbb ügyésznek, akinek a kinevezését Băsescu januárban elutasította, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére pedig Laura Codruţa Kövesi korábbi legfőbb ügyészt nevesítette, akit a kormányban részt vevő liberálisok az államfő emberének tartanak, és aki miatt a Szociál-Liberális Szövetség (SZLSZ) felbontását is kilátásba helyezték. Ponta ugyanakkor Bogdan Licut javasolja a főügyész első helyettesének tisztségébe, Codruţ Olarut a főügyész helyettesi tisztségébe, Alina Bicát a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus El­leni Igazgatóság (DIICOT) vezető ügyészi tisztségébe és Elena Hosut utóbbi vezető ügyészének helyettesi tiszt­ségébe.

Nevesítéseit Ponta azzal indokolta, hogy április 3-án lejárt Daniel Morar ideiglenes mandátuma, a törvény pedig nem engedélyezi, hogy az LBT meghosszabbíthassa azt, ami oda vezethet, hogy a Köz­ügyi Miniszter által ezentúl kiadott dokumentumok elveszítik törvényes erejüket. Hozzá­tette, tudomásul vette az LBT álláspontját, azonban felkéri a tanács tagjait, vegyék figyelembe az általa tett javaslatokat, és az alkotmányos s törvényes előírások értelmében hozzanak döntést a kérdésben (a törvény szerint az LBT döntése ez ügyben csak konzultatív jel­legű).

Legalább az elnökválasztásig

A koalíciós egyezség értelmében az igaz­ságügyi tárca élére a liberálisok jelölhetnek minisztert, Ponta csupán a Mona Pivniceru lemondását követően vette át a tárca vezetését. A liberális politikusok közül többen árulásként értelmezték, hogy a szociáldemokrata miniszterelnök arra akarja kihasználni ideig­lenes mandátumát, hogy komp­romisszumot kössön Traian Băsescu államfővel. Crin Anto­nescu, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) elnöke tegnap délelőtt még úgy nyi­latkozott, elutasítja ezt a kompromisszumot, mint fogalmazott, Ponta a nevesítésekkel megszegte az SZLSZ választóinak tett ígéretét, amikor a „Băsescu-rendszer” idején a legfőbb ügyészi posztot betöltő Laura Codruţa Kövesit jelölte a korrupcióellenes ügyészség élére. Felemlítette azt is, ez az első alkalom az SZLSZ fennállása óta, hogy a kormányfő nem tanácskozott előzetesen a liberálisokkal, hanem csupán közölte velük döntését, amellyel az NLP nem ért egyet. Az SZLSZ liberális társelnöke és államfőjelöltje szerint azonban a politikai szövetség nem eshet áldozatául ennek a vitának, és továbbra is számít a szociáldemokraták támogatására a jövőre esedékes elnökválasztáson. Antonescu azt is kifejtette, az NLP továbbra is igényt tart az Igazságügyi Mi­nisztérium vezetésére, és a leendő liberális miniszter – véleménye szerint – megakadályozhatná a Ponta–Băsescu alku megvalósulását azáltal, hogy a jelöléseket visszavonja.

Igazságügyi tárca nélkül

Az egész napos nyilatkozatháború után délután összeült az SZLSZ, az ott született döntést előbb Victor Ponta ismertette. El­mondta, a Szociáldemokrata Párt fog felelni ezentúl az Igazságügyi Minisztériumért, amivel a liberálisok egyetértettek, és nem kértek más tárcát cserébe. Hozzáfűzte, egyelőre megmarad az ideiglenes igazságügy-miniszteri tisztségben, majd javasolni fog valakit erre. Kifejtette még, azt szeretnék, hogy az új igazságügy-miniszter ne legyen párttag.

Az este folyamán az NLP vezetősége is ülést tartott, melynek végén Crin Antonescu úgy nyilatkozott, a Ponta által nevesített ügyészségi vezetőkkel nem vállalják a felelősséget az igazságügyi tárca irányításában, azonban ha más nevek kerülnek szóba, hajlandóak ismét visszavenni a minisztériumot. Antonescu szerint pártja vezetőtanácsában senki sem javasolta a kormányból való kilépést.

Háromszék