Hatalmas felelősség nyugszik minden szülő vállán, mikor arról kell döntést hoznia, vajon milyen sportot válasszon gyermeke számára. Sportolni kell! Ha az elhatározás már megszületett, felmerül a kérdés: kinek a segítségét kérjük, kinek a tanácsát fogadjuk el és legfőképpen milyen életkorban kezdjük a gyermek testtudatos életre nevelését? 

A közös cél adott, hiszen a jól megválasztott sport önfegyelemre szoktat, segít levezetni a felgyülemlett energiákat, szorgalomra és kitartásra ösztönöz, fejleszti az akaraterőt. Rengeteg más bizonytalan tényező is megfogalmazódik a szülőkben, anya és apa más szempontok alapján mérlegelnek. Úgy gondolom, a szülők részéről elengedhetetlen a megfontolt következetesség.

De vajon érzelmi vagy racionális szempontok alapján hozzuk-e meg a döntést?

-       Álomsportot választunk, vagy a szülő által áhított sportálmot?
-       Mit szeretne a szülő és mihez érez kedvet csemeténk?
-       Mennyi időt kell adni a gyermeknek, hogy kialakuljon a sport iránti szeretet?
-       Hány sportágat kell ”kipróbálni”, míg eljutunk ahhoz az egyhez, amely mellett letesszük a voksunkat?
-       Anyagilag mennyire megterhelő a választásunk?
-       Mivel motiválható a lurkó?
-       Mikor tapasztaljuk meg az eredményeket?

Nem könnyű feladat megítélni választásunk helyességét!
Amit megtehetünk, hogy meghallgatjuk, támogatjuk és bíztatjuk gyermekünket, segítünk feldolgozni az esetleges kudarcélményeket és megtanítjuk neki azt is, hogy megfelelően kezelni tudja a majdani sikereket. Türelemmel kell lennünk, míg kiderül, az eltelt idő minket igazol-e, hogy a befektetett energia siker formájában valaha visszatér-e hozzánk.

Forrás: nlcafe.hu