Az ellenzéki képviselők alkotmánybírósági beadványban kifogásolják azokat a változtatásokat, amelyek alapján az általános iskolai tanulóknak az utolsó három bizonyítványukban meghatározott átlageredményt kell elérniük ahhoz, hogy bekerülhessenek az érettségivel végződő középiskolákba.

„Szlovákia ezzel a törvényével világkülönlegességgé vált, ahol az egyetlen féléves bizonyítvány jegyátlaga az érettségivel végződő középiskolai tanulmányok, azaz a főiskolai tanulmányok elvégzésének vagy az államigazgatásban való elhelyezkedés lehetőségének egész életre szóló betiltását jelentheti“ – áll a képviselők kijelentésében, amelyet Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) juttatott el a sajtó képviselőihez.

A képviselők figyelmeztetnek arra is, hogy mindez olyan országban történik, amely több millió eurót fizet az általános iskolai tanulók tudásszintjének objektív felmérésére szolgáló Monitor 9-ért, amely egyébként bizonyította az egyes iskolákban szerzett érdemjegyek összehasonlíthatatlanságát is.

A Čaplovič törvénymódosítása ügyében benyújtott panaszt 31 ellenzéki képviselő írta alá, akik szerint a szóban forgó törvény ellentétes a művelődésre való joggal és a diszkrimináció tiltásával. „A dolog a művelődésre való alapvető jog megsértése és a diszkrimináció tiltása, illetve az ezekből eredő következmények miatt, amelyek valamennyi, szlovákiai középiskolába felvételt nyerni szándékozó tanulót érintenek,  rendkívül sürgős“ – írják a képviselők, akik szerint fontos, hogy az ügyet még azelőtt megoldják, mielőtt ezek a változtatások hatályba lépnek.

A törvénymódosítás hatályba lépése esetén a gimnáziumok csak olyan tanulókat vehetnek fel, akiknek átlaga a nyolcadik évfolyam második félévében és a kilencedik évfolyam első félévében nem volt 2,0-nál rosszabb. Ezt az átlagot a tranulóknak a kilencedik évfolyam 2. félévében is tartaniuk kell.

Az átlageredménybe nem számítódnak bele az ún. nevelési tárgyak érdemjegyei. Az érettségivel végződő szakközépiskolákba csak azok a tanulók kapnak zöld utat, akiknek átlaga nem lépte túl a 2,75-öt. Ezenkívül a gimnáziumokba és szakközépiskolába jelentkező érdeklődőknek a felvételi vizsga feltételeinek is meg kell felelniük.

Dušan Čaplovič oktatási miniszter a gimnáziumokba és szakközépiskolákba való bekerülésnek a meghatározott átlageredmény eléréséhez való kötésétől azt reméli, hogy az jobb eredmények elérésére fogja ösztönözni az általános iskolák tanulóit.

Felvidék.ma, tasr, -dé-