A meteorológusok szerint a következő napokban igazi nyári idő lesz, ami már alkalmas a fürdésre is. Lesz, ahol 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Számos strand kinyit a hétvégén, a Balatonnál pedig már egy hete is fürödhettek számos helyen.

Helyenként akár 30 fok is lehet, a jó idő miatt előbb indul a strandszezon Budapesten. Már szombaton kinyit a Palatinius és a Dagály is. A jegyek ára emelkedett ugyan, de a fenntartók több mint 600 millió forintot költöttek a fővárosi strandok felújítására. Országszerte a fürdők 70 százaléka nyitja meg nyári részlegét május elsején.

Strandkörkép

Elsőként a fővárosban nyílnak meg a külső parkok és medencék, például az újpesti Aquaworld Élményfürdő, a Dagály és a Palatinus Strandfürdő is várja a vendégeket, az alföldi régióból pedig a többi között Szeged, Gyula, Mórahalom, Tiszakécske és Cserkeszőlő létesítménye nyitja meg szabadtéri területeit.

A Magyar Fürdőszövetséghez tartozó 106, egész évben működő fürdő 70 százaléka nyitja meg nyári részlegeit május elsejéig. Lesznek olyan fürdők is, amelyek először csak május 5-6-án lesznek képesek vendégeket fogadni strandrészeiken, egyes helyeken a nyitást késleltetheti a hideg, illetve csapadékos időjárás.

Volt, aki már múlt héten fürdött a Balatonban

Már az elmúlt hétvégén kinyitottak ez első strandok, sőt akadtak napozók, akik már meg is mártóztak az akkor 12 Celsius-fokos vízben.

A balatoni strandok közül az elsők között nyitott ki a szigligeti, ahol belépőjegyet még nem szednek, de már hét közben is várják a sétálókat, napozókat. A strandok zöménél még tartanak a kisebb-nagyobb karbantartási munkák, felújítások.

A balatoni strandok jelentős része ingyenes, főként a déli parton, ahol minden településen akad szabad strand. A fizetősök többségénél még nem döntöttek az árakról az önkormányzatok, illetve üzemeltetők. Egyelőre annyi tudható, hogy a balatonszárszói központi strand továbbra is ingyenes marad, Keszthelyen az eddigi árak csökkentése is felmerült. Várhatóan több helyen maradnak a korábbi árak, de lesznek, ahol többe kerül a belépő, mint tavaly.

28 fokot ígér a péntek

Zavartalanul napos vagy gyengén felhős lesz az idő. Reggelig gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, majd holnap a délnyugati szél már többfelé megélénkül, északnyugaton meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban általában 5 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 fok körül alakul.

Távolabbi kilátások szombattól keddig

A hétvégén a több órás napsütés mellett átmenetileg megnövekszik a felhőzet. A nyugati és az északi országrészben néhol záporeső, zivatar is előfordulhat. Ezt követően túlnyomóan napos, csapadékmentes idő ígérkezik. Jelentős mennyiségű csapadék az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet nagyrészt 10, 17 fok között valószínű, kivéve hétfőn, amikor 8, 14 fok várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25, 32 fok között alakul, de vasárnap helyenként ennél kissé hűvösebb időre van kilátás.

Orvosmeteorológia

Front nem lesz felettünk, orvosmeteorológiai szempontból továbbra is eseménytelen időjárásra van kilátás. A napos, nyáriasan meleg idő kedvező hatással lehet hangulatunkra, közérzetünkre. A dél körüli órákban azonban erős lesz az UVB sugárzás, ami leégést okozhat.

Pollenjelentés

A 17. hét első felében erősödött a pollenterhelés. Elkezdődött illetve felerősödött a platán pollenszórasa, az ország nagy részén elérte a magas, délen néhol a nagyon magas szintet. Magas szintet mértek egy-egy napon az ország jelentős részén a kőris, délen a fűz, a nyír és a juhar virágporából. A gyertyán virágpora közepes mennyiségben volt jelen. Csökkent a ciprus- és tiszafafélék, valamint a nyár pollenkoncentrációja, bár még közepes mennyiségben jelen volt a csapdákban. Elkezdődött, illetve felerősödött a tölgy és a bükk pollenszórása, virágporukat több helyen közepes mennyiségben monitorizálták. Alacsony koncentrációban mérték a szil, az éger és a mogyoró virágporát, helyenként megjelentek a pázsitfűfélék pollenszemei is csapdákban. A kültéri allergén gombák mennyisége leginkább alacsony volt.