A zöldségek és gyümölcsök nemcsak egészségőrök, hanem
szépítenek is - "belsőleg" alkalmazva, azaz például nem uborkás bőrpakolásként
értve.
A brit St. Andrews Egyetem kutatói hat héten át követték
nyomon 35 ember zöldség- és gyümölcsfogyasztását, továbbá arcuk
"külcsínének" alakulását, amelyről fotósorozatot készítettek. Akik
átlagosan 2,9-szer több többet ettek - mint korábban - a növényi táplálékokból,
azok egészségesebbnek tűntek másfél hónap elteltével, akik pedig 3,3-szer
többet tömtek magukba, azoknak az arcuk kifejezetten vonzóbbá is vált. A
kutatók nem hagyatkoztak pusztán a szemükre, hanem olyan kamerát használtak a fényképezéshez,
amely mérni képes a bőr színárnyalatait, fényességét. Az egészséges arcszín
eléréséhez a leghatásosabb a paradicsom, a pirospaprika, a sárgarépa, a
brokkoli, a spenót és a tök.
Ugyancsak befolyásolja a bőrszint az alma-,
cseresznye- és áfonyaevés. Ezek a gyümölcsök vérbőséget okoznak a bőrfelületen.
"Azt hittük, hogy azoknál az alanyoknál lesz a
legnagyobb a változás, akik a kísérlet előtt nagyon kevés zöldséget és
gyümölcsöt ettek, de nem így történt: mindegyikük megszépült" - idézte Ross
Whiteheadet, a kísérlet vezetőjét a The Daily Mail című brit lap. A tudós
hozzátette, hogy 18-25 év közötti önkéntesek vettek részt a hathetes diétán,
fehérek és ázsiaiak, és a jövőben szeretné tesztelni a jelenséget más emberi
rasszokon és korcsoportokon is.
Forrás: MTI
0 Megjegyzések