Honnan is lehet tudni, hogy már nem használható a szempillaspirálod, a rúzsod és egyéb dekorkozmetikai termékeid?

Szempillaspirál:

Az összes dekorkozmetikum közül a szempillaspirállal kell a legóvatosabbnak lenni. Valóságos bacigyűjtő, miközben kiveszed a kefét a tubusból, felkened vele a festéket a pilláidra, majd visszateszed a tubusba. Ezek a baktériumok pedig pirosságot, viszketést vagy ne adj isten akár kötőhártya-gyulladást és árpát is okozhatnak.

A legbiztonságosabb, ha a szempillaspirálod 2-3 havonta cseréled. Amikor már megromlott, akkor erre a szomorú tényre egy jellegzetes gázolajra emlékeztető szag is figyelmeztethet. Amennyiben ezt érzed, vagy a fentebb említett tünetek bármelyikét észleled, azonnal dobd ki a kukába a szempillaspirálod. Ha a szimptómák nem szűnnek 1-2 napon belül, keresd fel a szemészedet is.

Alapozó:

Bontatlan állapotban az alapozók akár évekig is megőrzik a szavatosságukat, ám amint kinyitjuk őket, számolni kell a romlás beindulásával – a legbiztonságosabb, ha 6-12 havonta új alapozót veszünk, még akkor is, ha a régi nem fogyott ki.

Emellett az alapozót száraz helyen tároljuk (tehát ne a fürdőben), és a hőtől is óvjuk, mivel a meleg fokozza a bacik szaporodó kedvét, és így jelentősen csökkenti az alapozó felhasználhatóságának tartamát. Egyébként ez a két tárolási kitétel minden kozmetikumra általános érvényű.

Amennyiben megváltozik az alapozó színe vagy szaga, az bizony a romlás jele, ne használjuk tovább, hacsak nem akarunk pattanásokat, bőrirritációt.

Korrektor:

A pattanások elfedésére és nem az okozására találták ki – ami könnyen megtörténhet, ha szavatossága vesztett korrektort használunk. A kukaérettség legszembetűnőbb jele a színváltozás.

A púder és stift korrektorok átlagos futamideje 2 év, míg a folyékonyaké 1.

Púder:
A púderek átlagos élettartama 2 év szokott lenni, ám egynémelyikben víz is található, annak köszönhetően, hogy növényekből származó kivonatokat tartalmaz (pl. kamilla, zab, aloe vera, bambusz, zöld tea) – így jobb, ha nem a párás fürdőben tároljuk.





Pirosító:

A púder állagúval kapcsolatban ugyanaz mondható el, mint a púderről. A krémeseket azonban már egy év után ajánlott lecserélni.

Hogy biztosan ne romoljon meg a szavatossági idő végéig a pirosító, rendszeresen tisztítsuk meg a felvitelére használt ecsetet, és napfénytől védett, száraz helyen tároljuk.

Bár álmunkban se gondolnánk, de a baciknak kedvező, kéretlen nedvesség úgyis belekerülhet a pirosítóba, hogy azt közvetlenül arckrém vagy alapozó felvitele után tesszük fel az orcákra. A számunkra érzékelhetetlenül minimális nedvesség a pirosító ecset sörtéibe „kapaszkodik”, és így jut bele a pirosítóba. Ennek eredményeképpen fakó, szürkés hártya jelenhet meg a pirosító tetején, vagy folyékony formulák esetében krétaszerű réteg ülhet ki a termék felszínére. Hogy ez ne történjen meg, a hidratáló, alapozó felvitele után várjunk néhány percet a pirosítással. Illetve pirosítás után azonnal töröljük meg egy tiszta száraz törlőkendővel az ecsetet.

A megromlás további jele még, hogy a pirosító megkeményedik.

Szemhéjpúder:

Szemet gyönyörködtető árnyalatok? Igen, igen! Irritáció? Kössz, nem. Ha nem szeretnénk, hogy a szemünk bepirosodjon, és irritációtól könnyezzen, akkor jobb, ha a szemhéjpúdereinket 3 havonta újakra cseréljük.

Habár hasonlóak a többi púderállagú kozmetikai termékhez, mégis óvatosabban kell velük bánni, hiszen egy olyan rendkívül érzékeny testrészünkkel kerülnek kontaktusba, mint a szemünk. A folyékony szemhéjárnyalóknál fokozottabb a veszély, még gyorsabban megtelepszenek bennük a kórokozók.

Amennyiben az ujjainkkal szoktuk felvinni a szemhéjárnyalót, akkor mindig alaposan mossunk kezet a művelet előtt.

Melyek a figyelmeztető jelek? Az árnyalat és az illat megváltozása.

Szemkontúr:

Akár ceruzát, akár tust használunk, háromhavonta ajánlott a lecserélésük, hiszen ezeket a termékeket is a szem környékén használjuk. A viszketéstől a pirosságon keresztül a kötőhártya-gyulladásig terjed a fertőzött szemkontúrok által beszerezhető nyavalyák köre.

Amennyiben rendszeresen hegyezzük a ceruzát, úgy egy kicsit hosszabb időtartamra számíthatunk, mintha tust használunk, ám ha fehéres réteg képződik a hegyén, akkor egy percet se habozzunk a kidobásával.

Rúzs és szájfény:
Mivel vizet nem tartalmaznak, elég sokáig eltarthatók. Azonban a szájjal érintkeznek, ahol bizony könnyedén lehet baktériumokat találni. Így általában 1 év ezen termékek felhasználhatósága, de betegség után is érdemes újra váltani. A rúzsok és a szájfények olajokat tartalmaznak, melyek a termék romlásával egy időben sütőolaj szagot kezdenek árasztani. Emellett az állag megváltozása is intő jel: a rúzs keményebbé válik, nehezebb felvinni az ajkakra, a szájfényt pedig lehetetlen egyenletesen felkenni, csomós lesz.

Körömlakk:

A jó hír: esetükben nem kell bakteriális fertőzéstől tartani. A rossz hír: könnyen kiszáradnak, besűrűsödnek, csomósodnak, ahogy a pigmentek leülnek az üveg alján. Jól rázzuk fel a lakkot, és ha nem válik megint homogénné, akkor bizony pápá-t kell intenünk neki.

Sminkecsetek:

Amennyiben megfelelően tisztán vannak tartva, és a tárolásuk se hagy kívánnivalót maga után, a sminkecsetek évekig használhatók, egészen addig, míg a sörtéik el nem kezdenek kihullani.

Ahhoz, hogy sokáig ne kelljen újat venni, minden használat után töröljük meg az ecsetet egy száraz papírtörlővel, és kéthetente mossuk át samponos vízzel. A tárolás legjobb módja pedig, ha a sörtés résszel felfelé tesszük például egy befőttesüvegbe, hogy az ecset feje alaposan át tudjon szellőzni, valamint, hogy ne deformálódjon el.

Forrás: donna.hu