Tápértéke: A spenót gazdag vitaminokban és ásványi sókban. Az egyik legértékesebb zöldségfélénk a gyógyító erő szempontjából, abban az esetben, ha be tudjuk tartani, hogy ne főzzük. A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz és a benne levő kalciummal a szervetlenné váló sav kőlerakódást képez a szervezetben. A reumatikus betegség nem jelentkezik azonnal. A lerakodás megkezdődhet akár gyerekkorban, a fájdalmakat csak később kezdjük érezni. A spenótban az értékes B vitaminokat könnyen megsemmisíthetjük a főzéssel. 

Gyógyhatása:
A spenót az a növényünk, amit ha okosan használunk, nagyon sok betegségtől szabadíthat meg bennünket. A szabály pedig az, hogy ne főzzük. Sok benne az oxálsav, amivel ha megfőzzük, sokkal több kárt tehetünk magunkban, mint hasznot. Ha azt be tudjuk tartani, hogy a kúraszerű fogyasztással csak nyers spenótlét veszünk magunkhoz, az eredmény nem fog elmaradni. Ha tehát nyersen fogyasztjuk a spenótot, nemhogy nem képződik lerakódás szervezetben, de meggátolja a vese és a húgyutak kőlerakódását is. A spenót erős antioxidáns. Mindhárom vitamin megtalálható benne, amelyek együttes munkája a sejtjeink megvédése az oxigén szabad gyököktől. Van továbbá szelén is benne, ami szintén támogatja a vitaminok ezen tevékenységét.

Emésztést serkentő: Az oxálsav tartalmának köszönhető, hogy elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót szerepe az emésztésben azonban nem korlátozódik csupán erre. A nagy mennyiségű B vitaminoknak köszönhető, hogy alaposan besegít az elfogyasztott táplálék felszívódásába és érvényesítésébe, a zsír és a szénhidrát megemésztésébe.

Idegnyugtató: Az idegrendszer munkáját nagymértékben befolyásolják a B vitaminok. Nehéz így egyenként foglalkozni velük, mert rendkívül összetett a B vitaminok munkája, hisz a táplálékban előforduló többi ásvány és vitamin befolyásolja hatásukat. A spenót idegnyugtató hatását a nagy mennyiségű folsavnak, vitaminnak köszönhetjük, valamint a B6 pyridoxine vitaminnak. Ha a gyerek pl. kalimpál a lábával vagy más ideges megnyilvánulásai vannak, arra következtethetünk, hogy B9 folicsav vitaminhiánya van, ami a spenótban bőven megtalálható.

Hiperaktivitás csökkentése: A spenót magas szerves só tartalmának köszönhetjük azt, hogy a gyerek hiperaktivitása csökken, ha spenótlevet itatunk vele. A sótartalom hat a vércukor tartalomra, aminek következtében a gyerek megnyugszik, személyiségi elváltozása megszűnik, könnyebben szocializálódik és kezelhetőbb lesz, fogékonyabb a tanulásban.

Cukorbaj: A spenót magas természetes sótartalma nagymértékben befolyásolja a cukorbajosok vércukor tartalmát. Ha tehát mindennapi fogyasztásukba bekapcsolják a cukorbetegek a spenót fogyasztását, nemcsak más előnyeit is élvezhetik a spenót értékének, hanem ez közvetlenül a vér cukortartalmát is csökkentheti. Ehhez hozzásegíti a spenót króm tartalma, aminek tulajdonsága, hogy növeli a szövet inzulin érzékenységét (GTF), hatékonyabbá teszi az inzulint, valamint serkenti a hasnyálmirigyet az inzulintermelésre.

Krónikus székrekedés: A krónikus székrekedés akkor következik be, amikor rászoktunk arra, hogy gyógyszer bevételével menjünk WC-re. A gyógyszer függőség a természetes környezetben, tehát a táplálékunkban előforduló hatóanyagok fogyasztásával nem alakulhat ki, mégis megteszik azt, amit a gyógyszerek. Ha a spenótlét fele-fele arányban keverjük alma lével, olyan vastagbél tisztítót kapunk, ami nemcsak a tartalomtól segít megszabadulni, de a vastagbél gyűrődéseiben pangó anyagokat is kitakarítja. Ez azért fontos, hogy a kórokozóknak ne legyen idejük elszaporodni.

Krónikus fáradtság: A krónikus fáradtságnak több oka lehet. Az egyik az hogy a szervezet nem jut elegendő vashoz, illetve a bejutott vas a szervezetben kapcsolatba kerül nagy adag szervetlen C vitaminnal, és az leköti a vasat. Az is lehet, hogy a szervezet nem jut elegendő vashoz a táplálékból. Okozhatja továbbá az állandó fáradság érzetet a szerves só hiánya a szervezetből. Ha abbahagyjuk a C vitamin szedést, a spenóttal könnyen életerőhöz juthatunk. Tartalmaz elegendő vasat, és nátriumot.

Alacsony és magas vérnyomásra: Az alacsony vérnyomás is nagy fáradság érzettel jár. Hogy közvetlenül mi okozza, még nem ismert, de a spenót segít az alacsony vérnyomástól eredő fáradság leküzdésében is. Az alacsony vérnyomásúaknak egyébként is ajánlatos nagy melegben szerves só tartamú zöldséglét fogyasztaniuk, hogy megelőzzék a hányingert és a rosszullétet, amit a magas hőmérsékletben lecsökkenő vérnyomás vált ki. A nagy meleg a magas vérnyomásúakra is nagyon veszélyes. Mivel a spenótnak vérnyomás szabályzó hatása van, így fogyasztása a magas várnyomásúakat is megkímélheti a nagy melegtől. A benne levő szerves sótartalom szintén fegyver a hőség ellen.

Vérzés és vérzékenység csökkentése: Az egyik legmagasabb K vitamin tartalmú zöldségünk a spenót. A K vitamin hiánya, mint tudjuk vérzékenységet okozhat Jelenlétének köszönhető, hogy a nyílt vérzést a seben azonnal elállítja, ha nyers spenótpépet rakunk rá. Hat továbbá a vérző ínyekre és ugyancsak csökkenthető az erős menstruációs folyás, ha az esedékes időpontban naponta fogyasztunk spenótlét. Ezzel nemcsak a mérsékletes folyást érjük el, de megszabadulunk a menstruációs fájdalmaktól is, valamint pótoljuk a szervezetből távozó vasat.

Dagadt végtagok: A dagadt végtagok, a folyadék megszorulás a vese működési rendellenességét jelzi, ami magas vérnyomással járhat, s a vesegyulladás következménye. A spenótban sok az A és a K vitamin. Az A vitamin a gyulladást gyógyítja, a K vitamin pedig a vesék működését serkenti. Ugyancsak megtalálható a spenótban az E vitamin, ami nemcsak segíti az A vitamin felszívódását, de a kapilláris vérerek munkáját is serkenti, ami a vese esetében döntő tevékenység a vizelet kiválasztásában. Az ok elhárítása mindenképpen bekövetkezik a spenót fogyasztással, s a víztől való ürülés megkezdődik a szervezetben.

Ne a gyógyszeripar kasszáját gyarapítsd! Ismerd meg a növényekbe kódolt évezredes tudást!