Debrecen – Tudjuk, mi a mátrix? Részesei lehetünk péntektől a Sesztina Galériában, ahol St. Matrix – A nyitott állapot nem menthető címen nyílik tárlat.

A jövő itt van egy új debreceni kiállítás képében: a St. Matrix – A nyitott állapot nem menthető című tárlat pénteken 18 órától nyílik.

A kiállítótérben többféle művészeti irányból érkező alkotók munkái lesznek majd láthatók. Például a ma már „idősebb” generációhoz tartozó, a hajdani Bizottság zenekarból ismerős Ef Zámbó István és Felugossy László munkáival ugyanúgy találkozhatnak a látogatók, ahogy a mostani debreceni középgenerációs művészeket tömörítő Síkhegy Csoporthoz tartozó Kővári Attila, László János, Potyók Tamás és Tóth Miklós műveivel is. Mellettük Antal István, Borsos János, Csató Máté, Deák Anita, Dóczy Alpár, Imre Mariann, Juhász Ernő, Karvalics Viktória, Kónya Ábel, Koppányi Péter, Koroknai Róza, Kutasi Károly, Mészáros Erzsébet, Orbázi Zoltán Máté, Somogyi Laura, Szabó-Nagy Attila, Szabó Réka, Szarvák Antal és Szíj Kamilla képei kerülnek a közönség elé.

A mátrixról – azaz: a Mátrixról – sokan sokfélét gondolhatunk, hiszen a Wachovski-testvérek 1999-es, kultikus alkotása a két valóságról, a láthatóról, s arról, ami mögötte van meghatározó jelentőséggel bír. Burai Árpád szerint „a kiállítás nem válaszokat keres különböző kérdésekre, hanem magukat a kérdéseket kutatja lázas önmegtartóztatással és szenvtelen hiányfitogtatással, miközben a káosz margójára szorult instabil biztonságformulák evolúciója közben 8 generáción túl gyógyuló porhintéssel járókeretezi be a művészek önbecsapásról szőtt dekadens álmait, hogy aztán egy könnyed mozdulattal kiebrudalja a kíváncsiságot a befogadás komfortzónájából.”

Míg Potyók Tamásnak a St. Matrix kapcsán az illúzió és a fikció világa ugrik be. „Amikor a kiállítással kapcsolatos felhívásról hallottam, évekkel korábbi emlékek jutottak eszembe. Eszembe jutott, hogy amikor annak idején láttam egy gyereket szappanbuborékokat fújni és láttam őt teljesen és egészen belefelejtkezni a buborékok csillogásába, tökéletességébe. Akkor ott számomra egészen nyilvánvaló volt, hogy az a gyerek teljes egészében és tökéletesen megéli a varázst, az illúziót, a mátrixot. Teljesen elégedett a pillanattal, csodálattal tölti el a szappanbuborékok csillogása és lassú szállingózása a levegőben. Aztán ‘pukk’: pillanatonként szétpattant a csillogó csoda és jött a következő. A csoda és a valóság folyamatos keveredése volt ez és számomra tökéletesen kifejezett egyfajta mátrix érzetet.”

A tárlat megnyitóján fellép a Lyuhász Lyácint Bt. A St. Matrix május 12-ig látogatható.

forrás: dehir.hu