Az Országgyűlés elnöke Varsóban, a Visegrádi Négyek találkozóján azt mondta: a regionalizmus az európai integráció építőköve.

MTI - Közép-Európa a válságból kilépve az egyik legversenyképesebb régió lehet Európában, a regionalizmus az európai integráció építőköve, a Visegrádi Csoport alkalmas és szükséges keret ahhoz, hogy megküzdjünk az energiabiztonságunkat fenyegető kihívásokkal - egyebek között ezeket a gondolatokat fejtette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Visegrádi Négyek (V4) országai parlamenti elnökeinek szombaton Varsóban rendezett konferenciáján.

A visegrádi négyek parlamenti elnökei sajtóértekezletet tartanak Varsóban 2013. április 13-án. B-j: Pavol Paska, a szlovák parlament elnöke, Bogdan Borusewicz, a lengyel szenátus elnöke, Ewa Kopacz, a lengyel alsóház elnöke, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke és Premysl Sobotka, a cseh szenátus elnöke. (MTI/EPA/Leszek Szymanski)

A lengyel szejm épületében rendezett tanácskozáson a résztvevők megvitatták, miként lehetne erősíteni a V4 államai, illetve társadalmai közötti összhangot a gazdaság, az infrastruktúra és a kultúra területén.

Kezdeményezték továbbá a közös biztonság- és védelempolitika terén való együttműködés bővítését. Megvitatták egy interparlamentáris konferencia létrehozásának a lehetőségét a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés 13. pontja alapján.