A kezdeményezéssel megelőznék azt is, hogy a lakosság árammal védekezzen. 

A lakosság biztonságérzetének javítását célozza a polgárőrség által indított bűnmegelőzési mintaprogram, amelyben száz település vesz részt.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: azt szeretnék, ha az érintett településeken hatékony egyesületek működnének, ehhez pedig arra lenne szükség, hogy a lakosság 1-1,5 százaléka csatlakozzon hozzájuk.

Jelentősen befolyásolják az emberek biztonságérzetét a gyakori, kisebb súlyú bűncselekmények, lopások, ezen szeretnének javítani a programmal, amellyel megelőznék azt is, hogy a lakosság törvénytelen eszközökhöz folyamodjon, például árammal védekezzen – hívta fel a figyelmet Túrós András.

A mintaprogramra az OPSZ a száz településnek egyenként 250 ezer forintot biztosít, és arra kérték az érintett önkormányzatokat, hogy maguk is ekkora összeggel járuljanak hozzá a kezdeményezés sikeréhez – mondta a szervezet elnöke, hozzátéve: a rendőrség technikai eszközökkel segíti a programot.

Heves megyében nem elsősorban a rendőrségi statisztika alapján választották ki a részt vevő településeket, sokkal inkább a lakosság szubjektív biztonságérzetét vették alapul – tájékoztatta a 180 percet Völgyi Ferenc, a megyei polgárőrszövetség elnöke. Kifejtette: Hevesben egyes településekre az átutazó bűnözés jellemző, másutt a külterületi bűncselekmények dominálnak, és van, ahol a lakosság összetétele a meghatározó.