Elégedetten nyilatkozott az izraeli és palesztin vezetőkkel folytatott egyeztetéseiről John Kerry amerikai külügyminiszter, s azt ígérte kedden a háromnapos izraeli látogatását záró sajtóértekezleten, hogy további erőfeszítéseket tesz a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítására. 

A Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott megbeszélés után nyilatkozva Kerry kijelentette, hogy "nagyon konstruktív tárgyalásokat folytatott", előrelépést tapasztalt, s úgy ítéli meg, hogy mindkét fél elkötelezett egy olyan folyamat mellett, amely "megteremti a béke feltételeit".

Közölte: tárgyalópartnereivel megállapodott abban, hogy új, nagyon célzott erőfeszítéseket tesznek Ciszjordánia gazdasági fejlesztésének érdekében, felszámolnak bizonyos kereskedelmi akadályokat, hogy nagyon gyorsan növeljék a beruházásokat a magánszektorba, és ezáltal is emeljék a palesztinok életszínvonalát. Részleteket nem mondott el a gazdasági fellendülést célzó elképzeléseiről, mindössze annyit közölt, hogy a jövő héten Washingtonban megvitatja ezt a kérdést az illetékes segélyügynökségekkel és pénzintézetekkel.

Az izraeli kormányfő ugyancsak kijelentette, hogy "eltökélt" a békefolyamat előmozdításában. "Nemcsak hogy felélesztem a békefolyamatot a palesztinokkal, hanem komoly erőfeszítéseket is teszek a konfliktus végleges lezárásának érdekében" - hangoztatta. Üdvözölte a palesztin gazdaság támogatását célzó erőfeszítéseket, de hangsúlyozta, hogy számára Izrael állam elismerésének és a biztonságnak a kérdései a legfontosabbak.

Az amerikai diplomácia vezetője közel-keleti útjának részeként hétfőn és kedden tárgyalt izraeli vendéglátóival az iráni atomfegyverkezés megakadályozásáról és a palesztin békefolyamat felélesztése érdekében szükséges bizalomépítő lépésekről. Mahmúd Abbász palesztin elnökkel vasárnap, Szalám Fajjád palesztin kormányfővel pedig hétfőn vitatta meg a befagyott közel-keleti béketárgyalások felélesztésének lehetőségeit.

A hétfőn tartott első megbeszélés után Kerry újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy véges a kétállami megoldásra rendelkezésre álló idő, de mindent elkövet a békefolyamat újraindítása érdekében. Nem jelölt meg konkrét időpontokat, viszont bejelentette, hogy egyelőre az izraeliek és a palesztinok közötti bizalom helyreállításán fáradozik.