Debrecen – A Déli-sarkon szerzett tapasztalatairól, élményeiről, az ottani világ csodáiról mesél az érdeklődőknek a debreceni tudós.

Bolygónk több nagyon távoli, különleges és extrém helyén megfordult a debreceni tudós, Pécskay Zoltán. Az ATOMKI tudományos főmunkatársa a hó, a jég, a vad viharok félelmetes és lenyűgöző birodalmában is járt már. Az Antarktiszon, ahol akár plusz 5 fokos is lehet a nyár, de mértek már mínusz 76 fokot is. 2009-ben például az egyetlen magyar tudósként vett részt a Déli-sarkon kutatást végző lengyel expedíció munkájában Pécskay Zoltán.

– Az időjárás nagyon változékony: különösen megviseli az emberi szervezetet, amikor hirtelen százhúsz-száznegyven kilométeres szél söpör végig a tájon – mondja Pécskay Zoltán. – Az ítéletidő elől nincs menekvés. Bár vannak speciális ruhák, amelyeket kifejezetten ilyen körülményekre terveztek, az antarktiszi viharok idején jobb behúzódni a kutatóállomások épületeibe.

Élményeiről már több ízben beszámolhatott a debrecenieknek, illetve a sajtónak is. Legközelebb a Benedek Elek Könyvtárban találkozhatnak az érdeklődők Pécskay Zoltánnal, aki április 30-án, kedden 15 órától a nyugdíjas klub keretében beszél élményeiről.

forrás: dehir.hu