A kiadós testmozgás után sokak szerint a meleg vizes zuhanyzásnál nincs kellemesebb. Ha már sportolásról és teljesítményről van szó, inkább a víz lehűtése ajánlott – bizonyította be egy friss tanulmány. Minél hidegebb, annál hatásosabb.

A profi sportolók tudják – és alkalmazzák is: egy kemény edzés után a hideg vizes zuhanyzás hathatós segítséget nyújt a regenerációban és a teljesítményfokozásban is. A hatás felerősítésére azonban még egy lehetőség létezik – olvasható egy ausztrál kutatás összefoglalójában: a meleg és hideg víz váltakozása.

Joanna Valle és az canberrai székhelyű Ausztrál Sportintézet számos munkatársa a zuhanyzáshoz használt, különböző hőmérsékletű vizet vette alaposabb elemzés alá. A megfigyelés során összesen tizenkét profi kerékpárversenyző volt Valle segítségére azzal, hogy egy átlagosan kemény, öt napos tréningperiódus során a kutatók rendelkezésére álltak.

A kerékpárosoknak a szigorú tudósok, az egyes napok végén egyenként 14 perces lazítást engedélyeztek, s a következő regenerálódási formák közül választhattak: rövid idejű fürdőzés 38, vagy 15 fokos vízben, a két fürdő váltakozása, illetve normál, „vízmentes” pihenés.

Minél melegebb, annál gyengébb teljesítmény

Az öt nap elteltével Valle és csapata nekilátott az eredmények kielemzésének, s megállapították, hogy a hideg vizes fürdőt, valamint a hideg és meleg víz váltakozására alapuló váltófürdőt alkalmazók teljesítménye érezhetően magasabb lett, míg a meleg vízben ázó, vagy a normál pihenést választóké ezzel ellentétben csökkent.

A hideg víz 0,1 és 2,2 százalék közötti, a váltófürdő 0,1 és 1,7 százalék közötti teljesítményjavulást eredményezett, a meleg víz és a passzív pihenés pedig 3,4-3,7 százalékos teljesítményromlást hozott magával.

A kutatás eredményei a mindennapokban is alkalmazhatók – nem kell tehát a versenysportokig elmenni: ha hidegebbre állítod a reggeli zuhany hőfokát, könnyedén elkerülheted, hogy a bágyasztó melegebb víz újra elaltasson, s így energikusabban vághatsz neki az előtted álló napnak.

Forrás: noihirek.hu