A civilizált ember egyre jobban eltávolodik a természettől.
Ez leginkább a modern táplálkozáson és az élelmiszerek előállításán látszik.
Talán te is egyre több mesterséges édesítőszert, színezéket veszel magadhoz, és
legtöbbjükről azt sem tudod, hogy milyen egészségkárosító hatásai lehetnek.
K-aceszulfám
Egy bonyolult vegyi eljárás során állítják elő az E 950
jelű, K-aceszulfám nevű édesítőszert. Felhasználási köre igen kiterjedt:
alkalmazzák cukormentes és alkoholos italok édesítéséhez, csokoládékhoz,
rágógumikhoz, valamint gyümölcs- és zöldségkonzervek előállítása során is.
Előnye, hogy nem fényérzékeny, és csak nagyon magas
hőmérsékleten kezd el bomlani - így sütött tészták ízesítésére is használható.
Külföldi táplálkozási szakértők azonban sürgetik a betiltását, mivel
állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltőnek bizonyul. Mindez elsősorban nagy
mennyiségben jelent veszélyt az emberre nézve: elfogadható napi mennyisége 9,0
mg/kg.
Ciklamátok
Az E 952 jelzésű ciklamát - ciklaminsav és sói - 1950-ben
került élelmiszeripari forgalomba. Mesterséges ízesítőszerként, ízfokozóként használják
cukormentes, illetve csökkentett cukortartalmú élelmiszerek gyártása során.
Károsító hatásait először a hatvanas években észlelték az amerikai hatóságok,
majd ’69-ben be is tiltották. Bár a vegyület nagyrészt változatlan formában
távozik az emberi szervezetből, a gyomorban élő mikroorganizmusok egy részét
ciklohexaminná alakítja - mely nagy dózisban kromoszómakárosodáshoz vezethet.
A kísérleti állatokban a nagyobb mennyiségben adagolt
ciklamát hólyagrákot idézett elő. Újabb kutatási eredmények szerint a vegyület
bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe is. Ha azonban napi fogyasztása nem
haladja meg a 7,0 mg/kg-ot, a szakértők szerint nincs komoly egészségkárosító
hatása.
Amarant
Az Amerikai Egyesült Államokban már betiltott mesterséges
színezőanyagot elsősorban kaviár, likőrök, kozmetikumok és gyógyszerek
színezésére használják. Az E 127-es számú amarant bizonyítottan allergiát okoz
- különösen azoknál, akik érzékenyek a szalicilsavra. Hatására bőrpanaszok és
légzőszervi problémák léphetnek fel. Bár napi legfeljebb 0,5 mg/kg mennyiségben
történő fogyasztása nem jelent különösebb veszélyt azokra nézve, akik nem
allergiásak rá, ennél nagyobb dózisban karcinogénnek minősül.
Mi a helyzet a genetikai módosítással?
A génkezelt élelmiszerek előállítása termésnövelési
célzattal indult el. A táplálékok genetikai adottságait megváltoztatják, így
kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező új növényt hoznak létre - például jobban
eltartható vagy táplálóbb változatokat. A genetikailag módosított élelmiszerek
sok indulatot váltanak ki, mivel a hosszú távú egészségügyi és környezeti
hatásukkal kapcsolatban számos kérdés máig tisztázatlan.
Kétféle formában kerülhet a konyhádba génkezelt élelmiszer.
Az eljárással egyrészt friss zöldségeket, gyümölcsöket, másrészt olyan
másodlagos készítményeket módosítanak, mint a paradicsomsűrítmény, a liszt vagy
a cukor. A csomagoláson azonban csak abban az esetben kell a gyártónak
feltüntetni a génkezelés tényét, ha a táplálék idegen fehérjéket vagy DNS-t
tartalmaz - vagyis szerkezete jelentős mértékben eltér a természetes formától.
Az emberi egészségre nézve háromféle veszélyt is magukban
hordoznak a génkezelt növények. A szakemberek véleménye szerint fogyasztásuk
hatására a szervezet antibiotikumokra való érzékenysége csökken - vagyis idővel
sok gyógyszer veszíthet hatékonyságából. Emellett azok a módosított gének,
melyek ezekben a táplálékokban találhatóak, allergiás reakciókat, illetve
emésztőszervi problémákat, bizonyos esetben mérgezést okozhatnak. Összefüggésük
a rákos betegségek kialakulásával egyelőre tisztázatlan.
Mit tehetsz?
Igyekezz körültekintően vásárolni! Mindig nézd meg a
csomagolás hátulján feltüntetett információkat, és, ha a genetikailag
módosított feliratot, illetve olyan édesítőszereket vagy mesterséges
színezőanyagokat látsz rajtuk, melyek az egészségedre nézve károsak lehetnek,
inkább ne vásárold meg a terméket.
Rákellenes zöldségek Rákellenes zöldségek
Ha lehetőséged van rá, a zöldséget, gyümölcsöt inkább otthon
termeszd, ha pedig nincs konyhakerted, igyekezz biotermékeket vásárolni. Ezek
az élelmiszerek vegyszermentesen, illetve biológiailag lebomló anyagok
felhasználásával készülnek. Az termékek címkéjén keresd az összetevők nevét,
valamint az ellenőrző szervezet - hazánkban ez a Biokontroll Kht. -
jóváhagyását.
Forrás: femina.hu
0 Megjegyzések