Egyszerűbb és célravezetőbb tartósan egészségesebb
szokásokkal élni, mint utólag kigyógyulni betegségekből. Ez az evésre is igaz:
inkább törekedj arra, hogy többnyire egészségesen étkezz ahelyett, hogy a
táplálkozási hibákat később próbálnád kijavítani, amikor már esetleg komolyabb
bajt okoztál magadnak. A túlsúllyal, az emésztési zavarokkal és az étrendi
hibákból eredő tünetekkel sokkal nehezebb leszámolni, mint a testedért és az
egészségedért felelősséget vállalva helyesen táplálkozni.
Mik a leggyakoribb és legsúlyosabb táplálkozási hibák?
1. Túl sokat enni
Gyakran előfordul, hogy a tányérunkra nagyobb mennyiség
kerül, mint amire a szervezetünknek szüksége van, de azért azt a néhány falatot
csak nem hagyjuk ott. Ennek gyökere gyakran a téves nevelés, sok embert már
gyerekkorában arra szoktatnak, hogy mindent egyen meg, akkor is, ha már nem
éhes, vagy például, hogy a húst nem szabad otthagyni. Ez a minta azonban
hozzászoktatja a szervezetet ahhoz, hogy mindig többet egyen, mint amire
ténylegesen szüksége van – a gyomrot pedig feleslegesen túlterheli. Az a néhány plusz falat pedig hosszú távon
igencsak sokat jelent, hiszen ezzel a szokással gyakorlatilag mindig többet
viszünk be, a szervezet pedig hamar átáll a raktározó üzemmódra.
Tippek az 1. hiba kivédésére:
Ne használj nagy tányérokat, szedjél magadnak kisebb
tányérra, kevesebbet.
Tartsd szem előtt, hogy a 2/3-ig telt gyomor tud optimálisan
emészteni.
Egy étkezés alkalmával 1, legfeljebb 2 fogást egyél. Mellőzd
a levest, előételt, vagy hagyd ki a desszertet.
Figyelj oda arra, hogy lassan és nyugodtan egyél, rágj meg
minden falatot alaposan.
2. Napi egyszer enni
Ha csak napi egyszer eszel, nagy az esély rá, hogy akkor
viszont nagyon sokat. Ez nagyon megterheli a teljes emésztőrendszert, ezért
egyél inkább többször, kisebb adagokat. Nem mindenkinek ajánlott a napi ötszöri
étkezés, van, aki 2 vagy 3 étkezésre elosztva tudja legjobban feltölteni az
energiaraktárakat.
Kísérletezd ki, hogy neked mi a legjobb: hány étkezés,
milyen adagok segítenek legjobban fenntartani az energiaszintedet az egész nap
során anélkül, hogy elfáradnál vagy leesne a vércukorszinted - és tartsd is
magad ehhez!
3. Idegesen, kapkodva, gyorsan enni
A hagyományos kultúrákban az étkezés egy szent, ünnepi
rituálé, amelynek értékét emeli, ha megosztjuk másokkal. Főbenjáró bűn ezt a
magasztos élvezetet elrontani azzal, hogy idegesen, kapkodva habzsolsz és csak
néhány percet szánsz az étkezésre napközben. Ez nemcsak a művelet élvezeti
értékét rontja, de az emésztésed hatásfokát is, és a szervezeted nagyobb
eséllyel fogja azt jelezni rövid idő múlva, hogy újra éhes. Pedig csak nem
kapta meg a kellő étel-élményt, vagy az elégtelen rágás és a stresszhatás
következtében nem megfelelő a tápanyagok felszívódása.
4. Hűtőből vagy a konyhapulton enni
Mindez azt sugallja, hogy nem tiszteled magadat még annyira
sem, hogy megteríts és nyugodtan leülj ebédelni, vacsorázni. Sokszor az
időhiány vezet rá minket erre a rossz szokásra. Ugyanaz érvényes, mint a 3.
pontnál – elvész az evés élménye, romlik az emésztés. Az ízlelőbimbóinkat és
agyi receptorokat stimulálják az étkezés körülményei, a szép teríték, a
kellemes, halk zene vagy a gyertyafény is, nemcsak maga a táplálékfelvétel
fontos.
Tipp: figyelj oda arra, hogy teremts az étkezéshez megfelelő
körülményeket! Munkanapon is szánj rá legalább 20-30 percet! Ilyenkor csak az
evésre, a rágásra, az étel ízére, illatára, élményére figyelj! Ha teheted,
másokkal együtt költsd el az ebédet, vacsorát, de ha egyedül étkezel, akkor is
add meg a módját!
Célszerű a konyhától külön helyiséget kijelölni étkezés
céljára, ha ez megoldható. Ha nem, akkor is jelezheted egy vázával, egy mécsestartóval vagy egy-két
különleges asztali kiegészítővel az étkezés saját helyét.
5. Napközben csak bekapni valamit, majd este jól bevacsorázni
Nemcsak az a fontos, hogy hányszor és milyen körülmények
között eszünk, érdemes odafigyelni a helyes mennyiségi eloszlásra is. Több
irányzat is létezik ezzel kapcsolatban és nagy egyéni különbségek lehetnek
abban, hogy valaki szeret-e bőségesen bereggelizni, vagy épp ellenkezőleg,
délig elvan a reggeli kávéval és képtelen addig bármi szilárdat enni. Egy jól összeállított reggeli valóban egész
energiát ad délelőttre, ám az is tény, hogy ha délelőtt inkább csak leveket,
teát, gyümölcsöt fogyasztunk, akkor pedig hatékonyan támogatjuk a szervezetünk
alaposabb tisztulását. Ötletek: Amire mindenképp érdemes ügyelni, hogy ne a
vacsora legyen a legbőségesebb étkezés és ha lehet, ne este 6 után kerüljön rá
sor. A legtöbb családban ez sajnos nem igazán kivitelezhető a hosszú munkaórák
miatt, így jó, ha 8-9 óra tájban sor kerül az aznapi egyetlen közös
étkezésre. Ez azonban hosszú távon nem
egészséges, ezért vagy próbáljuk meg
előbbre hozni a vacsora időpontját a teendők átcsoportosításával, vagy könnyű
fogásokat adjunk ilyenkor az asztalra (pl. egy tál leves, saláta stb.)
Arra is érdemes gondolni, hogy ilyenkor már nem dolgozza fel
a szénhidrátokat a szervezetünk, hanem raktározza. Ezért például
tésztaféleségeket inkább ebédre együnk.
6. Össze nem illő dolgokat enni
Az elválasztó diéták, például a kilencven napos fogyókúra
vagy a testkontroll sikere éppen abban keresendő, hogy nem terhelik le
túlságosan a szervezetet az összetett ételfajták együttes emésztésével. A testünk könnyebben emészti meg a fehérjét
zöldsalátával, mint szénhidrátokkal, a szénhidrátokat szintén salátákkal,
zöldségekkel, mint hüvelyesekkel. Ezért kerüljük a rántott hús-sültkrumpli,
csilisbab vagy pörkölt nokedlivel típusú fogásokat, vagy legalábbis ritkábban
kerüljenek terítékre. A sovány húsok, halak vagy növényi fehérje salátával
például könnyen emészthető fogás.
Tipp: Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb alapanyagból
álljon össze egy-egy fogás: így nem adunk túl sok munkát az emésztőszerveknek
és hatékonyabb lesz a tápanyagok felszívódása. Az ízeket sem kell
elhanyagolnunk, ha változatosan fűszerezünk!
Forrás: harmonet.hu
0 Megjegyzések