A bort az ókorban a férfiak kiváltságának tartották, a nők csak díszként szolgáltak az ital mellé - ez azonban napjainkra jócskán megváltozott, mindkét nem szívesen fogyasztja. Mini közvéleménykutatásunk eredményeként úgy tűnik, hogy a fehérbor még mindig vezet nők körében, de azért vörös is akad az öt legnépszerűbb fajta közt.

Thummerer Egri Muskotály, Noszvaj

A kifejezetten illatos bor mézes aromával csábít minket. Az élénk szőlővirágos ízhez elegendő savtartalom és kevés alkohol társul, emiatt a szájban különlegesen finom, édes íz marad. Az elegáns muskotály üdítő lehet egy nyári vacsorán desszertborként.

Tokaji Szamorodni, Tokaj

Harmonikus zamata mellett a tokaji borokra jellemző érlelési illat és aranysárga szín az ismertetőjegye. Nevéből kiderül, hogy tőkén töppedt szőlőről van szó. Ez azért is fontos, mert teljesen eredeti, erjedés utáni cukrot tartalmaz, így édessége utánozhatatlan. Kellemes íze jó társ lehet egy romantikus vacsorához.

Sauska Rosé, Villány

A Sauska Rosé megjelenése óta az egyik legkedveltebb a piacon. A bor jellegzetessége az üde gyümölcsíz, amiben szinte tapintani lehet a szőlőt és a finom fűszereket. A rózsás-lilás szín és a kékfrankos gerinc már csak plusz az érzékek lenyűgözésében. Pompás lehet lehűtve saláták, szárnyas húsok mellé.

Gere Olaszrizling, Villány

A bor mámorító rezedás aromája mellett sajátossága némi mandulás utóíz, fanyarság. A villányi borvidék szőlője azonban nem csak finom, hanem rengeteg magnéziumot tartalmaz, így az ital remek gyógyír is izomproblémákkal bajlódóknak. Jó kísérője hal- és zöldségételeknek.

Thummerer Egri Bikavér Superior, Noszvaj

Az egri borok karakterén túl a ráadás, hogy csak a legkiemelkedőbb évjáratok kapják meg a superior rangot. Rubinos színe, gazdagon fűszerezett íze és ribizlire emlékeztető illata nagyon csábító. Hazánk leghíresebb bora, és bizony mámorító is, hiszen alkoholtartalma igen magas, 14%. Ideális vadételekhez, húsokhoz.

Forrás: ellemagazin.hu