A bort az ókorban a férfiak kiváltságának tartották, a nők
csak díszként szolgáltak az ital mellé - ez azonban napjainkra jócskán
megváltozott, mindkét nem szívesen fogyasztja. Mini közvéleménykutatásunk
eredményeként úgy tűnik, hogy a fehérbor még mindig vezet nők körében, de azért
vörös is akad az öt legnépszerűbb fajta közt.
Thummerer Egri Muskotály, Noszvaj
A kifejezetten illatos bor mézes aromával csábít minket. Az
élénk szőlővirágos ízhez elegendő savtartalom és kevés alkohol társul, emiatt a
szájban különlegesen finom, édes íz marad. Az elegáns muskotály üdítő lehet egy
nyári vacsorán desszertborként.
Tokaji Szamorodni, Tokaj
Harmonikus zamata mellett a tokaji borokra jellemző érlelési
illat és aranysárga szín az ismertetőjegye. Nevéből kiderül, hogy tőkén töppedt
szőlőről van szó. Ez azért is fontos, mert teljesen eredeti, erjedés utáni
cukrot tartalmaz, így édessége utánozhatatlan. Kellemes íze jó társ lehet egy
romantikus vacsorához.
Sauska Rosé, Villány
A Sauska Rosé megjelenése óta az egyik legkedveltebb a
piacon. A bor jellegzetessége az üde gyümölcsíz, amiben szinte tapintani lehet
a szőlőt és a finom fűszereket. A rózsás-lilás szín és a kékfrankos gerinc már
csak plusz az érzékek lenyűgözésében. Pompás lehet lehűtve saláták, szárnyas
húsok mellé.
Gere Olaszrizling, Villány
A bor mámorító rezedás aromája mellett sajátossága némi
mandulás utóíz, fanyarság. A villányi borvidék szőlője azonban nem csak finom,
hanem rengeteg magnéziumot tartalmaz, így az ital remek gyógyír is
izomproblémákkal bajlódóknak. Jó kísérője hal- és zöldségételeknek.
Thummerer Egri Bikavér Superior, Noszvaj
Az egri borok karakterén túl a ráadás, hogy csak a
legkiemelkedőbb évjáratok kapják meg a superior rangot. Rubinos színe, gazdagon
fűszerezett íze és ribizlire emlékeztető illata nagyon csábító. Hazánk
leghíresebb bora, és bizony mámorító is, hiszen alkoholtartalma igen magas,
14%. Ideális vadételekhez, húsokhoz.
Forrás: ellemagazin.hu
0 Megjegyzések