A nemrég alakult BeregFish Természetvédelmi és Horgászati Egyesület tagjai 22 000 halivadékot – 21000 dévérkeszeget és 1000 süllőt – telepítettek a Borzsába. Mint korábban hírt adtunk róla, a BeregFish megszerezte a vízfelügyeleti jogot a folyónak a beregszászi járásban található 32 km-es szakaszára.

– A halivadékok telepítése a BeregFish tevékenységének fontos részét képezi, vállalt kötelezettségeink sorába tartoznak az ilyen akciók – állítja Bocskor Imre, a szervezet elnöke. – Hisz látjuk, tapasztaljuk, hogy évről évre kevesebb folyóinkban a hal, a horgászok gyakran térnek sovány zsákmánnyal haza. De nincs sok örömük a sporthorgászoknak sem ebben a tevékenységben, hisz alig van kapás. Mindez az orvhalászok szűnni nem akaró, áldatlan tevékenysége mellett azzal is magyarázható, hogy bővült azon polgártársaink száma, akik szabad idejüket horgászbottal a kezükben a vízparton szeretik eltölteni. Divat ma a fenntartható fejlődésről, annak biztosításáról beszélni. Mindannyiunknak be kell látni, hogy folyóink élővilága segítségre szorul, az nem tudja önmagát reprodukálni. Tudomásom szerint ilyen jellegű haltelepítés Kárpátalja nyílt vizeinek vonatkozásában először történik.

– Amikor ismerőseim meghallották, hogy önök mire készülnek, közülük sokan rákérdeztek: nem kidobott pénz az áradó Borzsába halat telepíteni?

– Alapvetően mindez szemléletmód kérdése. Mi azt valljuk, hogy a huszti járási Boronyaván működő halivadék szaporító állomásnak kifizetett 10500 hrivnyáért cserébe gazdagodott folyónk ezen szakaszának élővilága. Az akció azért is zajlott a széles nyilvánosság előtt, hogy a jelenlevők a saját szemükkel győződjenek meg róla: a betelepített állomány olyan helyre került – a Benénél levő közúti híd és Kovászó település közötti folyószakasz kiszélesedő, védett, lassú folyású részébe, ahol kiváló feltételek vannak a halak továbbszaporodásához. Amúgy pedig mind a dévérkeszeg, mind a süllő ragaszkodik megszokott életteréhez, horgászaink úgy mondják, hogy mindkettő fészkelő fajta. Mint valamelyest megfigyelhettük, az új jövevények első dolga az volt, hogy az ágak, fatörzsek, különböző növényi maradványok között megtalálják azokat a helyeket, ahol biztonságba húzódhatnak és táplálékban sem szűkölködnek.

– Miért épp most, ezen a nem túl barátságos tavaszi napon került sor erre az akcióra. S miért épp erre a két halfajtára esett a választás?

– Bármennyire is meglepő, a halivadékok telepítésére a mostani 5-6 fokos hőmérséklet a legkedvezőbb. Gondoljunk bele, mintegy 70 km-t utazott az állomány. Mind a kifogásuk, mind az utaztatásuk, mind a telepítésük óriási stresszel jár. Még ha például a szállítóedények vízét utazás közben oxigénnel dúsították is. Ami pedig a kérdés második részét illeti: a Borzsa két őshonos halfajtájáról van szó.

– Az önök által felügyelt 32 km-re jut a 22 000 halivadék. Számottevő ez a mennyiség?

– Meggyőződésünk szerint igen. Persze arra, hogy a hatás érzékelhető legyen, 2-3 évet várni kell, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a most betelepített halivadékok ivaréretté váljanak és szaporodni kezdjenek. Egyébként ősszel folytatjuk a haltelepítési akciónkat. Ígéretet kaptunk arra vonatkozóan, hogy ponty- és jászkeszegivadékokat nevelnek számunkra. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a Borzsa élővilága csak akkor tud megújulni, ha megfelelő védelmet nyújtunk számára. A BeregFish javában szervezi azt a csapatot, amelynek tagjai társadalmi halászati felügyelőként tevékenykednek az elkövetkező időben. Az ő jogosítványaik hasonlóak az állami halfelügyelők jogosítványaihoz. A lényeg: feltartóztathatják a horgászati szabályokat megsértőket mindaddig, amíg a milícia munkatársai meg nem érkeznek a helyszínre.

– Mit kell tudni a BeregFishről? Miként lehet csatlakozni a szervezethez?

– A BeregFish Természetvédelmi és Horgászati Egyesület az Európában elfogadott értékeknek és normáknak megfelelően szervezi tevékenységét. Örömmel közölhetem, hogy tagságunk létszáma hétről hétre nő, jelenleg megközelíti a hatvanat. Aki alaposabban szeretne tájékozódni rólunk, az keressen meg bennünket a Facebookon, ott céljainkról, az általunk kitűzött feladatokról, a belépés feltételéről részletesen olvashat.

Eszenyi Gábor
Forrás:
Kárpátinfo hetilap