Akvaparkot építene a szamosfalvi gyógyfürdő helyére a kolozsvári önkormányzat, e célra 1,4 millió lejt szán az idei költségvetéséből a városháza.

Az összegből 400 ezer lej jut a megvalósíthatósági tanulmányra, egymillió pedig a kivitelezésre. Kinizsi Zoltán, a városháza szakreferense lapunknak elmondta: ebből az összegből csak a beruházás elkezdéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését finanszírozzák, a fennmaradó költségeket magánbefektetők állják majd.

A szamosfalvi fürdő felújításában két magánbefektető érdekelt: Valentin Nica üzletember, aki 7,2 hektáros területtel rendelkezik az egykori gyógyfürdő közvetlen szomszédságában, és Ioana Gidro Stanca, aki az egykori fürdő 5,1 hektáros területének az örököse. A tervek szerint utóbbi területen felújítanák a régi fürdőt, és akvaparkot alakítanának ki, míg a szomszédos 7 hektáron a fürdőhöz kapcsolódó egyéb szolgáltatások kapnának helyet. A teljes befektetés értékét 13 millió euróra becsülik. A befektetők hamarosan bemutatják a terveiket az önkormányzatnak, és a városvezetés kedvező döntése esetén egy hónapon belül megkötik az együttműködési szerződést. A befektetők szerint a munkálatok már júniusban elkezdődhetnek.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere a Ziua de Cluj helyi napilapnak úgy nyilatkozott: teljes mértékben támogatja a magánbefektetést, amely szerinte a szamosfalvi fürdő lehetőségeinek a kiaknázását jelentené. Az elöljáró közölte: amennyiben a beruházás megvalósíthatónak bizonyul, akkor az önkormányzat elvégzi a ráháruló, a megfelelő infrastruktúrát biztosító munkálatokat, és cserében részesedik a létesítmény bevételeiből. Hozzáfűzte: ha meghiúsul a szamosfalvi beruházás, akkor a Donát (Grigorescu) negyedbeli Sun strand akvaparkká alakítását célozza meg az önkormányzat. Mint ismeretes, erre korábban, még Sorin Apostu polgármestersége idején tett kísérletet a városháza, azonban a kiírt közbeszerzési eljárásra egyetlen cég sem jelentkezett. Szó volt arról is, hogy esetleg a Györgyfalvi lakónegyedben, a gokartpálya mellett épülhetne meg a létesítmény, azonban kiderült, egyik helyszín sem alkalmas a célra, mindkét esetben több millió lejes pluszberuházásra lenne szükség. Míg a Györgyfalvi negyedbeli 5,6 hektáron a területet kellene előbb megerősíteni, addig a Donát negyedben, a város fő vízvezetékét és a magasfeszültségű kábeleket kellene máshova vezetni.

Kiss Előd-Gergely
Forrás: Krónika