Kecsegtető lehet az ár, de érdemes vigyázni a vetőmagvásárlásnál, mert ismeretlen eredetű termékek is vannak a piacon.

MTI - A hamisított vetőmagot jellemzően teherautóról, vagy kisebb vásárokon, piacokon csomagtartóból árusítják az ellenőrzött vetőmag piaci áránál olcsóbban, általában akciós vagy megmaradt tételként ajánlják – hívja fel ismételten a figyelmet a Magyar Agrárkamara, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT). A cégjelzéssel ellátott zsákok megtévesztésig hasonlíthatnak az eredetihez, de a címkék anyaga és tartalma árulkodhat a hamisításról, ezért érdemes alaposan megvizsgálni azokat. Az ellenőrzött tételek címkéi ugyanis téphetetlen anyagból készülnek, egyedi nyilvántartásúak, sorszámozottak, az öntapadó típusok kivételével vízjellel ellátottak, és kitöltésük számítógéppel történt.

A szervezetek fokozott körültekintésre intik a gazdálkodókat a kukorica és napraforgó vetőmag beszerzésekor. Ruttner Szabolcs, a VSZT ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta: két-három évvel ezelőtt nagyfokú hamisítás kezdődött az országban, akkor kezdték el a kampányukat, amelyben a veszélyekre hívják fel a figyelmet. A gazdáknak általában kialakult kapcsolataik vannak, olyan cégek, akiktől évek óta vásárolnak, a telefonos megkeresések, a vásárokon megjelenő alkalmi dílerektől történő vásárlás gyanúra adhatnak okot, ahogyan a túl alacsony ár is.

A vetőmagról a vetést követő egy-két hónapban derül ki, hogy szabványos vetőmagról vagy árugabonáról van-e szó. Utóbbinak semmiféle paramétere nem ismert, egy része ki sem csírázik, jóval gyengébb genetikai paraméterekkel rendelkezik, növényvédőszerrel nem kezelt, s mindezek rontják a várható terméskilátásokat, legrosszabb esetben pedig százszázalékos termésveszteség is előfordulhat.

A tavalyi aszály miatt kevesebb vetőmag termett, s az ára is 10-15 százalékkal drágult. Bizonyos fajták már elfogytak, ezért feltételezi a Vetőmag Szövetség, hogy lesznek, akik megpróbálják becsapni a gazdákat.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a hamisat a valóditól, Ruttner Szabolcs azt válaszolta: minden vetőmag el van látva egy egyedi azonosítóval, s minden zsákon található egy fémzár címke, egy hatósági dokumentum, amelynek segítségével egyértelműen beazonosítható, hogy a zsákban található vetőmag valódi-e. Ha valaki a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal központi számán megadja ezeket az adatokat, akkor el tudják dönteni, hogy hamis-e az áru vagy sem.