Vegyesen alakultak a részvényindexek csütörtökön az ázsiai tőzsdéken, mivel a regionális tényezők jórészt semlegesítették az amerikai gazdasági teljesítmény javulására utaló halmozódó makrogazdasági mutatók hatását.

MTI - Tokióban a tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index 141,53 ponttal, 1,16 százalékkal négy és fél éves csúcsra, 12 381,19 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 6,75 ponttal, 0,65 százalékkal 1038,17 pontra emelkedett.
 
A tokiói árfolyamokat részben a jen dollárral szembeni gyengülése, részben pedig a japán jegybanktól várt további monetáris enyhítő intézkedések emelték meg - a pénzügyi és ingatlanpiaci ágazatok részvényeinek vezetésével. A japán parlament alsóháza csütörtökön fogadta el a kormány jelöltjeit a jegybank elnöki és alelnöki posztjaira. A várakozások szerint a jelölteket pénteken a felsőház is elfogadja.
 
A szöuli tőzsde Kospi indexe csütörtökön szerény, 0,12 százalékkal emelkedett.
 
A japán részvények kivételével a mértékadó ázsiai vállalatok részvényeinek árfolyamát követő MSCI index 0,7 százalékkal esett csütörtökön. Az index sorban a harmadik napot zárta csökkenéssel.
 
Az ázsiai tőzsdék többségének csütörtöki gyengülése a kínai párkongresszus eredményével szembeni csalódottságot tükrözi. A piacok több és elsősorban konkrét gazdaságösztönző lépés bejelentését várták az eseménytől. A hongkongi Hang Seng index 0,53 százalékkal, a tajvani Weighted index 0,55 százalékkal, a szingapúri Straits Times index pedig 0,26 százalékkal gyengült. A szárazföldi kínai indexek mérsékelt nyereséget értek el csütörtökön: a sanghaji Composite 0,07 százalékkal, a sencseni Composite pedig 0,29 százalékkal erősödött.