Termet adott és pártpolitika-mentességet kért az ELTE rektorhelyettese. 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem eddig is és a jövőben is a leghatározottabban elzárkózik attól, hogy a pártpolitikát beengedje az intézmény falai közé - jelentette ki Fábri György rektorhelyettes az egyetemfoglalókkal tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón.A diákok és az egyetem kedden megállapodást kötött arról, hogy a korábban elfoglalt Gombocz Zoltán teremben rendszeres, nyilvános fórumokat tarthatnak a hallgatók, és ezzel véget ért az egyetemfoglalás. A diákok - akik között jelen voltak a Hallgatói Hálózat képviselői is - a sajtótájékoztató után kiürítették és elhagyták a termet.

Fábri György rektorhelyettes kiemelte: az ELTE úgy tekinti, az aktív és véleményüket kifejező hallgatókkal sikerült megállapodni, hogy a termet elsősorban oktatásra, kutatásra használják, ugyanakkor megfelelő keretek között a hallgatók programjaikra igénybe vehetik. Ezért cserébe azt kérik, hogy tartsák be a pártpolitika-mentességet, illetve ne akadályozzák az oktató-kutató munkát.

Fábri György kiemelte, hogy a bő másfél hónapos időszak alatt az egyetem vezetése soha egyetlen olyan lépést sem tett, amelynek alapján felmerülhetett volna a gyanú, hogy rendészeti problémáról van szó. Újságírói kérdésre elmondta: nyugdíjkorhatár előtt álló tanárt nem küldtek el, a bölcsészkar 550 oktatójából mintegy 20 nyugdíjkorhatárt betöltött oktatótól váltak meg.

Fernengel Ágnes az egyetemfoglalók képviseletében felidézte a diákok korábban megfogalmazott hat pontját, és azt hangoztatta, az, hogy az egyetemen lett egy tér, ahol a demokratikus kultúra átadása megvalósulhat, nagy győzelem és eredmény. Kiemelte: valódi párbeszéd indulhatott el, sikeres volt az egyetemfoglalás.

Dezső Tamás, a bölcsészettudományi kar dékánja azt mondta, hogy a termet bármely hallgatói önszerveződés használhatja hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön 17 órától 22 óráig.

Az egyetem keddi közleménye szerint az ELTE vezetőivel kötött megállapodás mutatja, hogy a jelenlegi oktatáspolitikai helyzetben elengedhetetlen az érintettek együttműködése. "Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ahogy élen jár az oktatás és a kutatás területén, úgy a hallgatói aktivitás támogatásában is példát mutat" - fogalmaznak.