Vasárnap négy zalai településen, Rédicsen, Tormaföldén, Vindornyalakon és Zalaszentbalázson választanak új polgármestert, Tormaföldén és Zalaszentbalázson pedig új képviselő-testületet is állítanak a szavazók.

(MTI) -  Szép Zsuzsanna, Rédics körjegyzője az MTI-nek kedden elmondta: az eddigi településvezető, a független Stokker Sándor november végén mondott le tisztségéről. Helyére három független jelölt pályázik: Maróti Lajos, Soós Endréné és Tóth Lajos, utóbbi a jelenlegi alpolgármester.

Hériné Paul Beatrix, Vindornyalak körjegyzője arról adott tájékoztatást, hogy Karácsony István (Fidesz-KDNP) polgármester decemberben mondott le hivataláról. A tisztségre most két független jelölt, Kovács János és Tankó Imre közül választhatnak a szavazók.

Tormaföldén személyi ellentétek miatt december közepén döntött a képviselő-testület az önfeloszlatás mellett - közölte Hercz Judit körjegyző. A polgármesteri tisztségért függetlenként indul Kondákor József eddigi polgármester és kihívója, Vargáné Aranyos Ildikó. A négytagú képviselő-testület tagjait hét független jelölt közül választhatják meg a település lakosai.

Zalaszentbalázson elsőre nem sikerült létrehozni több településsel együtt az új közös hivatalt (amelynek feladatai részben megegyeznek a korábbi körjegyzőségével), emiatt a képviselők a testület önfeloszlatása mellett döntöttek december közepén. Gigler Ildikó körjegyző az MTI-nek azt mondta: három független polgármesterjelölt pályázik a posztra: Hencsei Margit, Uzonyi Dezső, az eddigi településvezető, valamint Takács István alpolgármester. A szavazók tíz független jelölt közül választhatják majd ki a négytagú képviselő-testület leendő tagjait.