Rugalmasabb és olcsóbb lehet a magánkézben lévő üres lakások bevonása a szociális bérlakás-programokba, mint nagy számban új ingatlanokat építeni – véli az új javaslatot kidolgozó Habitat for Humanity nevű civil szervezet. 

Magántulajdonú bérlakásokba költöztetnék a rászoruló személyeket, illetve családokat. Békéscsaba, Kecskemét, Nyíregyháza és Szombathely lehet a kísérleti helyszín – ezekben a városokban próbálhatják majd ki először az új szociális bérlakás-koncepciót.

A mostani megoldás előzménye, hogy a kilencvenes évek elejétől az önkormányzatok, állami forrás híján, fokozatosan privatizálták bérlakásaikat. Ma a bérlakás-állomány százhúszezer körül van, miközben több mint félmillió szociális alapon jutatható ingatlanra lenne szükség. Így, a legoptimistább számítások szerint is mintegy háromszázezer magyar háztartás szorul ki a főként önkormányzati keretek között működő szociális bérlakás-programokból.

Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója a Napközben adásában azt mondta, olyan újszerű szakpolitikai megoldásról van szó, amely összehozza a magántulajdonban lévő üres lakásokat és a szociális bérleti lehetőségre váró háztartásokat. A lakhatási szegénységgel foglalkozó, ökumenikus keresztény civil szervezet tisztségviselője hozzátette, ezt a szakpolitikai javaslatot dolgozzák ki jelenleg a Városkutatás Kft-vel közösen. A módszer, amely több külföldi országban már bevett, háromszázezer érintett hazai háztartás és az ötszázezer üres lakás tulajdonosának a gondjaira jelenthet megoldást – fogalmazott Szekér András.

Az igazgató a szociális bérlakások hiányának problémájára nagyon drága és rugalmatlan megoldást jelentene a bérlakások építése nagy számban. Előfordulhat ugyanis, hogy jelentősen változik az igénylők száma. Ez történik, ha sok új munkahely jön létre és így sok letelepülő érkezik egy településre, ahol kevés ilyen építkezés volt, vagy épp az ellenkezője történik, és a nagy számban távozó lakosok miatt jelentős mennyiségű bérlakás üresedik meg.

A Habitat ugyanakkor nem azt mondja, hogy nincs helye a bérlakás-építésnek, hanem azt, hogy az alternatív módszernek biztosan van helye és biztosan nagyon nagy számban jelenthet megoldást a rászorulóknak – mondta a szervezet igazgatója. Azt is be lehet látni, hogy rövid távon olcsóbb a magánlakások bevonása a szociális programba - tette hozzá Szekér András a Kossuth Rádió műsorában.