Magyarországon néhány hónapja érhető el az az új eljárás, amely a férfi meddőség genetikai okát vizsgálja. Az új technológia lényege, hogy megnézik, mennyire sérült a spermiumok DNS-e. 

Dr. Szabó Ferenc andrológus és orvosi - munkatársi teamje olyan új eljárással végzi a férfiak meddőségének vizsgálatát, amely áttörés a babára vágyó párok számára.

A szakértők szerint a meddőségért 40 százalékban a nők, 40 százalékban a férfiak a felelősek, a maradék 20 százalékon pedig éppen így, egyformán osztoznak. Vagyis legalább annyira indokolt a férfiak alapos kivizsgálása egy meddő pár esetén, mint amennyire a nőké. De az eddig hangsúlyozott vizsgálatok inkább a nőkre fókuszáltak. Az eljárás lényege, hogy a párok ne fussanak felesleges köröket a próbálkozásokkal.

Egyértelmű legyen, hogy milyen mesterséges megtermékenyítést érdemes használni - elégséges lehet-e például az inszemináció egy terhességhez, vagy mindenképpen szükséges a lombik eljárás. Az idő itt annál is lényegesebb, mivel a mesterséges megtermékenyítésre váró párok jelentős része a babavárás szempontjából idősebb korosztályt érinti leginkább a mama 40 éves kor körül, vagy esetleg akár 45 fölött van már). Egyáltalán nem mindegy, hogy hány próbálkozásra van szükség a kívánt terhességhez.

A szakmai hátteret tekintve, a különbség, az eddigi, hagyományos "férfi spermium számláló" mikroszkópos vizsgálat és a jelenlegi, a spermiumba "belelátó" DNS-szintű vizsgálat között az, hogy kiderült, mi lehet az eddig ismerteken kívül még az oka annak, hogy egy sikeresnek indult lombik eljárás vetéléssel ér véget. Néhány éve vált világossá a kutatók számára is, hogy egy sikeres, lombikban fogant terhességhez nem feltétlenül elég azt kiszűrni a mikroszkóp alatt, hogy megfelelően mozgékonyak-e a spermiumok, hanem azt is meg kell vizsgálni, egészséges-e a DNS-lánc. Ezzel a teszttel, az úgynevezett haló spermDNS vizsgálattal, kémiai úton bontják szét a DNS láncot, így válik láthatóvá, hány egészséges és hány sérült spermium van a mintában.

A DNS-lánc károsodásában szerepet játszik az életmód, a dohányzás vagy a túlzott italfogyasztás, egy a szervezetet megviselő lázas állapot, illetve természetesen a genetika is. Legfrissebb klinikai adatok szerint, ha a spermiumok több mint 30 százaléka fragmentált (töredezett), a fogamzóképesség esélye jelentősen csökken. A töredezett DNS-ű spermium legtöbb esetben nem képes megtermékenyíteni a petesejtet, illetve ha in vitro fertilizációs eljárás (lombik) során termékenyítik meg a petesejtet és fejlődésnek indul az embrió, akkor megállhat a fejlődésben, nem osztódik tovább, vagy nem ágyazódik be, emellett a klinikai adatok alapján a korai vetélés kockázata is jelentősen megnő. Az Európában is csak néhány éve létező vizsgálati módszert, az úgynevezett Halosperm tesztet 2007-ben fejlesztette ki egy spanyol kutatócsoport. Ez a diagnosztikus eljárás, mint eszköz, sokkal megbízhatóbbnak és előremutatóbbnak tűnik a korábbi, konvencionális paraméterekhez képest.

Az eljárás lényege

Szabó Ferenc andrológus szakorvos kedden elmondta, ez az új eljárás nem helyettesíti a már évtizedek óta végzett spermiumvizsgálatokat, amikor azok számát, alakját, mozgását vizsgálják. Az új eljárás lényege, hogy az orvosok képesek a spermium DNS-ét megfesteni. A festődés terjedéséből látják az esetleges kóros elváltozást, vagyis azt, hány spermium töredezett (fragmentált).

Szabó Ferenc elmondta, a kutatók arra jöttek rá, hogy a spermiumok hibás DNS-ei is vezethetnek meddőséghez, illetve meggátolhatják a már megtermékenyített petesejt beágyazódását, továbbfejlődését, és ez vetélést okozhat. A szakorvos kiemelte, az eljárást elsősorban meddőségi kezelésre járó párok férfi tagjainál végzik kiegészítő vizsgálatként. Hozzátette: a tapasztalatok szerint azoknál a pároknál, amelyeknél a DNS-fragmentáció 30 százalék feletti, a testen belüli mesterséges megtermékenyítés sikeressége jóval kisebb volt.

Az andrológus szakorvos kiemelte, a spermiumok DNS-fragmentációján kívül vizsgálják a szervezetben felgyülemlett szabad oxigéngyökök mennyiségét is. A környezeti hatások, a betegségek, a gyógyszerek megemelhetik a szabad oxigéngyökök számát, amely molekulák károsíthatják a spermiumok DNS-állományát - magyarázta Szabó Ferenc. Hozzátette: a nemzőképtelen férfiak 40 százalékánál nem tudják megmondani, mi lehet a meddőség oka. Az új eljárás a további terápiában segíti az orvosokat.

A spermiumok DNS-vizsgálata 24 óra alatt eredményt hoz, és Szabó Ferenc szerint a nemzetközi tapasztalatok biztatóak. Az eljárást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszírozza, a komplex vizsgálat ára a meddőségi centrumokban 40-50 ezer forint.