Ma (március 21., csütörtök) 18 órától a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében bemutatják a Csípős túrót vegyenek! Udvarhelyszéki gyermekjátékok című gyűjteményt, amelyet a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület jelentetett meg - tudta meg a Más Rádió P. Buzogány Árpád szerkesztőtől.

Minden gyermeknek joga van megismerni és kipróbálni a korábban jól ismert játékokat, amelyek sok kellemes élményt és barátot szereznek. P. Buzogány Árpád szerkesztő azzal a céllal állította össze e könyvet, hogy udvarhelyszéki településekről gyűjtött kiszámolókat (Gagy, Parajd, Korond, Kőrispatak), játékszerleírásokat (Korond), mondókákat (Gagy, Máréfalva) és játékokat (Parajd, Felső-Nyikómente, Alsóboldogfalva, Korond, Máréfalva, Kőrispatak és Gagy) a környékbeli vagy akár messzibb vidékek érdeklődői kezükbe vehessenek.

Bár úgy tűnik, hogy a pár évtizeddel korábban közkedvelt gyermekjátékokat részben nem ismerik és nem játsszák már, sőt a közös játékokra is kevesebb a lehetőség, ez a kiadvány gyermekek, pedagógusok és szülők érdeklődésére egyaránt számot tart.

A könyv anyagát a következő személyek gyűjtötték: Balázsi Rózsa a Felső-Nyikó mentéről, Kecsetből, Gálfalvi Gábor Alsóboldogfalváról, néhai István Lajos Korondról, Kelemen Magdolna Parajdról, Mihálykó Ferencné Györfi Ilona Máréfalváról, P. Buzogány Árpád Gagyból és Kőrispatakról. A borítón lévő és a fejezeteket elválasztó illusztrációkat Péter Katalin rajzolta.

A könyv bemutatóján gyermekjátékokat játszanak a székelyszentléleki P. Benedek Fidél Általános Iskola előkészítő és első osztályos tanulói, Herczeg Éva tanítónővel.
www.masradio.ro