Nemzetközid vadvédelmi konferenciát tartottak a héten a veszélyeztetett fajok kereskedelméről Bangkokban. A Washingtoni Egyezmény, a CITES szabályozza a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét, melyhez 178 ország csatlakozott eddig. A konferencia háromévente kerül megrendezésre. 


Az Egyesült Államok a jegesmedvék határokon átívelő nemzetközi kereskedelmének és vadászatának teljes tiltását akarta elérni a Bangkokban megrendezésre került konferencián. A kezdeményezés elbukott, akárcsak három évvel ezelőtt. Akkor is az Egyesült Államok javaslatára került fel a napirendi pontok közé a jegesmedve kereskedelmét tiltó döntés elfogadtatása.

A bolygónkon élő jegesmedve populáció kétharmada Kanadában él, pontosabban a inuit őslakosok földjén. Az őslakosok kultúrájához szorosan kapcsolódik a jegesmedve kilövése, de mára inkább kereskedelmi céllal lövik ki őket. Az inuit őslakosokat nem csak a Kanadai kormány támogatta a szavazáskor, hanem a CITES Titkársága és a vadállat-kereskedelmet megfigyelő TRAFFIC hálózat is.

Az Egyesült Államok javaslatát erősen támogatta Oroszország is. A javaslat 38 igen és 42 nem - illetve 46 tartózkodás ellenében bukott el, annak ellenére, hogy a jegesmedve árak az egekbe szöktek a megnövekedett kereslet miatt. A javaslat szerint nem csak a klímaváltozás miatt kerülnek veszélybe ezek az állatok a szűkülő élőhely miatt, hanem kihalásukat a vadászat is veszélyezteti.

A javaslatot támogató országok szerint ez az ikonikus sarkvidéki faj a kereskedelem miatt védelem nélkül maradt. Gazdasági érdekeket szolgál a mostani szavazás és nem egy kultúra megőrzésére irányul. Ezzel jogalapot teremtettek a tudománnyal szemben, arra hogy a jegesmedve a teljes kihalás szélére kerüljön. 

Környezetvédelmi csoportok szerint a világnak ismét volt esélye, hogy lépéseket tegyen jegesmedvék védelmében, de ezt most ismételten elmulasztotta. Minden évben ez az ikonikus faj egyre közelebb kerül ahhoz, hogy örökre eltűnjön. Az Egyesült Államok és a javaslat támogatói nem adták fel és javaslatukat ismét beadják a jövő heti plenáris ülésre.

Szerintük az éghajlatváltozás és a vadászatok miatt ebben az ütemben a teljes jegesmedve populáció kétharmada 2050-re eltűnhet.

A jelenlegi jegesmedve állomány a világban 20-28 ezer körül van. Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) közleménye szerint évente átlagosan 3200 jegesmedvetermék kerül kereskedelmi forgalomba. Az állatok bundája átlagosan 2-5 ezer dollárért, 460 ezer és 1,1 millió forint között kell el. De bizonyos esetekben akár 12 ezer dollárt vagyis 2,7 millió forint is érhet.

A javaslatot a World Wildlife Fund (WWF) sem támogatta, mert szerintük nem a vadászat az, ami a jegesmedvék kihalását fogja okozni, hanem az éghajlatváltozás.