Zala megyében a feldolgozóipar területén jelentős fejlesztések várhatók, és a gépiparnak köszönhetően is a foglalkoztatás további bővülésére lehet számítani - közölte Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az MTI, vel.

Zalában 2010, ben volt a legalacsonyabb a foglalkoztatottság; az utolsó negyedévben a foglalkoztatottak száma 108 900 volt. A következő évben lényegesen javultak a mutatók, 2012, ben pedig (az utolsó negyedévben) a foglalkoztatottak száma elérte a 116 500, at. Az érintett időszakban a foglalkoztatási ráta 55,3 százalékról 60,9 százalékra emelkedett, az KSH adatai szerint mintegy 3 százalékkal meghaladta az országos átlagot.

Ezzel párhuzamosan 62,1 százalékról 70 százalékra emelkedett az aktivitási ráta is, amely azt mutatja, hogy a gazdaságilag aktív népesség hány százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. Az aktivitási arány 5,2 százalékponttal volt magasabb az országos átlagnál.

Borsos József kiemelte: a kormány munkahely, teremtési akcióinak köszönhetően a munkaügyi szervezetek mind nagyobb számban tudták aktivizálni és programjaikba bevonni az embereket, így lehetővé vált, hogy az inaktívak közül is egyre többen váljanak foglalkoztatottá.

Beszélt arról is, hogy a munkaügyi központ negyedévenként 500 cégnél végez felmérést. Az adatok azt mutatják, hogy technológia, váltás folyik Zala megyében; a feldolgozóipar fejlődik, ezen belül a gépipar kapott nagyobb lendületet, a többi ágazatnál pedig stagnálás tapasztalható. A viszonylag kis hozzáadott értékeket termelő bérmunkák tavaly "kifutottak". A foglalkoztatásban a bérmunkáról a magasabb hozzáadott értéket termelő feldolgozóipar irányába terelődik át a hangsúly. A munkaügyi központ ehhez igazítja a képzési, foglalkoztatási programokat, a vállalkozások fejlesztésére pedig külön tervezetet dolgoznak ki.

Borsos József kifejtette: Zalaegerszegen és Nagykanizsán adott a gépipari háttér, amelyre a feldolgozóipari és gépipari fejlesztéseket alapozni lehet. A jövőben több tízmillió forintot fordítanak olyan szolgáltatások és képzések finanszírozására, amelyen keresztül segítséget tudnak nyújtani a vállalkozásoknak, hogy a beszállításoknál partnerei lehessenek a járműipari és mechatronikai központnak.

A kormány múlt év december 20, án kiemelt járműipari központtá nyilvánította a Szombathely, Szentgotthárd, Zalaegerszeg térségében megvalósult Nyugat, Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot. Reményeik szerint a döntés hozzájárul ahhoz, hogy öt, tíz éven belül egymilliárd euró tőkebefektetéssel 25 ezer új munkahely jöjjön létre a vasi, zalai térségben.

Jelenleg a mechatronikai iparban és a járműgyártásban mintegy 20 ezer embert foglalkoztat a három város térsége.