Péntek reggelre 22 járhatatlan vagy csak nagyon nehezen járható útszakasz volt Zala megyében.

MTI - Több mint háromszáz embert mentettek ki a hó fogságából és több mint 250 embert helyeztek el ideiglenesen kijelölt melegedőhelyeken a tűzoltók Zala megyében, több esetben mentő, autóbusz, de a katasztrófavédelem járműve is elakadt a hófúvásban - közölte a Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken.

Takács Ottó Alajos igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a csütörtök hajnal óta uralkodó időjárási körülmények miatt csütörtökön 67 esetben, pénteken kora reggelig pedig még 18 esetben kellett beavatkozniuk az állomány tagjainak. Péntek reggelig 321 embert mentettek ki a hó fogságából, a közúti balesetekben tízen sérültek meg.

A megyében három települést - Rezit, Zalaszentmárton és Beleznát - a hó teljesen elvágott a külvilágtól.

Zalában négy melegedőhelyet nyitottak meg az úton rekedtek elhelyezése érdekében, ebből hármat vettek igénybe. Keszthelyen, a vendéglátó-ipari szakiskolában 24-en, a sármelléki általános iskolában 150-en, a letenyei általános iskolában 80-an kaptak helyet.

Péntek reggelre 22 járhatatlan vagy csak nagyon nehezen járható útszakasz volt Zala megyében, számos esetben autóbuszok és mentőautók maradtak a hóban, de elakadt kamionokat, teherautókat és személygépkocsikat is kénytelenek voltak a helyszínen hagyni vezetőik és utasaik.

Nagykapornakon egy beteget szállító mentőautó csúszott árokba, Alsópáhokon egy otthon ápolt beteg ellátáshoz oxigénpalackot szállító jármű akadt el, de segítség után mindkettő folytatni tudta az útját. Keszthelyről a feltorlódott autók és a hófúvás miatt nem tudott továbbjutni a mentő Zalaszántóra, ezért a beteget a keszthelyi tűzoltók segítségével egy másik mentőautóhoz vitték el.

A katasztrófavédelmi vezető közölte azt is: az átlagos időszakot drasztikusan meghaladó számú segélyhívás kezelése érdekében már csütörtökön megerősítették a zalai ügyeleti szolgálatot. Az útviszonyokra tekintettel pedig nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak Zalában.