Az autópályán rekedt járművükben töltötték az éjszakát Győr és Tata között.

MTI - Dobos Viktória, a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei szóvivője jelezte: nem is a havazás, hanem az óránkénti akár 100 kilométeres szél és kamionok keresztbe fordulása okozta a hatalmas torlódásokat. Több helyen a műszaki mentések ideje alatt álló forgalom miatt az autókat befújta a szél, ezért azok a jeges úton nem tudtak elindulni.

Hozzátette: jelenleg is több megyei főút járhatatlan, a legrosszabb a helyzet Bősárkány és Jánossomorja között, a 86-oson. A közútkezelő 27 gépe folyamatosan dolgozik a megyében, de a szél szinte azonnal visszafújja a havat az utakra.

Egész éjszaka folyt a mentés, és az úton rekedtek segítésére melegedőbuszok érkeztek az autópályára. Kritikus esemény az éjszaka nem történt - idézték a közleményben Széles Sándor kormánymegbízottat.

Tájékoztatásuk szerint déltől várhatóan mérséklődnek a széllökések és a hófúvás megszűnésével a közlekedés feltételei normalizálódnak. A kormánymegbízott arra kéri a lakosságot, hogy lehetőleg senki ne induljon útnak az időjárási viszonyok és az úthelyzet rendeződéséig.

Dobos Viktória elmondta: az egyik kamiont a másik után mentették ki a megyében a hivatásos tűzoltók, akik 15 járművel, mintegy 60 emberrel egész éjszaka, sokszor a 80-100 kilométeres szélben álltak helyt. Munkájukat a műszaki mentések során 10 önkéntes tűzoltó-egyesület körülbelül 50 tagja segítette. Sok autó ennek ellenére nem tudott továbbmenni, mert a várakozás alatt kifogyott a benzinje; több jármű pedig nem a téli viszonyoknak megfelelő felszereltséggel indult útnak.






Csupán minimális katonai tiszteletadás lesz a nemzeti lobogó felvonásánál

A rendkívüli időjárásra való tekintettel minimális katonai tiszteletadás mellett vonják fel a nemzeti lobogót március 15. alkalmából.

MTI - A hírt Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára péntek reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be Budapesten.

Az államtitkár elmondta törvényi kötelezettség, hogy a nemzeti ünnep alkalmából fel kell vonni a lobogót. A Magyar Honvédség gondoskodik ennek levezényléséről.

Mint kifejtette: a 2006. augusztus 20-ai ünnepen történtek nyomán alakult operatív törzs az elmúlt napokban folyamatosan egyeztetett. Az országszerte több ezer riasztás és a rengeteg baleset miatt a Belügyminisztériumban csütörtök este a törzs - amelynek tagjai többek között az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a Magyar Honvédség, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Terrorelhárítási Központ, az Országos Mentőszolgálat és a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága - rendkívüli ülést is tartott.

Ezt követően a kormány a Belügyminisztérium (BM) javaslatára csütörtök este, nem sokkal tíz óra után az összes nyílt, kültéri megemlékezését lemondta. Egyúttal minden pártot, szervezetet és önkormányzatot arra kértek, hogy az emberek testi épsége érdekében szabadtérre tervezett rendezvényeiket zárt térben tartsák meg vagy halasszák el.

Áder János államfő és Tarlós István főpolgármester közös, a Múzeumkertbe tervezett programja elmarad. A Parlament kupolatermében a Kossuth- és a Széchenyi-díjak átadását megtartják, az ünnepségen Áder János köztársasági elnök is részt vesz.

Balatoni Mónika azt mondta: azt nem látták indokoltnak, hogy a megfelelő, biztonságos helyszínekre tervezett programokat is lemondják. Azok számára, akik a rendkívüli időjárás ellenére úgy döntenek, hogy kilépnek otthonukból - benti helyszíneken biztosítanak programokat, a közös ünneplés lehetőségét. Így az Országos Széchenyi Könyvtárban, az I. kerületi önkormányzat aulájában, a Tárnok utcai iskolában, a Magyar Honvédség Hadtörténeti Intézet és Múzeumban és a Nemzeti Táncszínházban fennakadás nélkül megtartják a programokat - tette hozzá.

A rendkívüli időjárási helyzet miatt, a jelenleg is az ország közútjain rekedt emberek mentésével kapcsolatban tárcaközi egyeztetést tartanak. Erről a BM és az OKF később közös sajtótájékoztatóján számolnak be.








Elhalasztja demonstrációját a Milla is

Az Azért a víz az úr címmel meghirdetett demonstrációt vasárnap tartják meg.

MTI - A rendkívüli időjárási viszonyok miatt vasárnap délutánra halasztja az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) a Kálvin térre, a Magyar Nemzeti Múzeum közelébe hirdetett péntek délutáni demonstrációját.

Juhász Péter, az egyesület korábbi vezetője közölte: az erős havazásra és a viharos erejű szélre való tekintettel az Azért a víz az úr címmel meghirdetett demonstrációjukat nem mondják le, csak elhalasztják, változatlan formában és helyszínen vasárnap 15 órától kívánják megtartani. A Milla, amely az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség tagja, a Ferenciek tere felújítása miatt új helyszínre, a Kálvin térre hirdette meg demonstrációját.

A Belügyminisztérium csütörtök este arra kért mindenkit, hogy ne tartsák meg a március 15-ére meghirdetett szabadtéri rendezvényeket a rendkívüli időjárási viszonyok miatt, és a szabadtéri állami rendezvényeket is lemondták.

Több párt is jelezte már csütörtökön, hogy pénteki szabadtéri ünnepi rendezvényét nem tartja meg vagy az eredetileg tervezett szabadtéri helyszín helyett zárt térben rendezi meg az eseményt.







Autóbusz gázolt halálra egy kerékpárost

Halálra gázolt egy kerékpárost egy autóbusz Békéssámson külterületén péntek hajnalban.

MTI - Albert István, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a kivilágítatlan kerékpár a menetrend szerint közlekedő autóbusszal azonos irányban haladt, a gépjármű hátulról érkezve ütötte el a biciklist, aki a helyszínen meghalt.






Nincs fennakadás a Liszt Ferenc-repülőtéren

A havazás ellenére normál üzemmódban tudják fogadni és indítani a járatokat a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren.

MTI - Kurucz László, Budapest Airport szóvivőhelyettese elmondta: a havazás miatt csak egyetlen járat, a Lufthansa Münchenből érkező repülőgépe volt kénytelen Bécsben leszállni, mert a budapesti repülőtéren nem tudták fogadni. Az utasok továbbszállításáról a légitársaság gondoskodik - tette hozzá.

A kifutópályákat folyamatosan takarítják. A kora reggeli órákban több gép is a levegőben várakozott, amíg teljesen letakarították a 2-es pályát, ezután mindegyik rendben le tudott szállni.

Reggel óta folyamatosan dolgoznak a repülőtér hószolgálatának munkatársai, zajlik a gépek jégtelenítése, a repülőtér közlekedésében nincs fennakadás - mondta Kurucz László.