A Míves Tojás Gyűjtemény az ország első és Európában is ritkaságnak számító állandó hímestojás-kiállítása. A gyűjtemény darabjai 19 ország 55 tájegységéből származnak.

Dr. Nienhaus Rózsa magángyűjtő több mint 5000 darabos míves tojásgyűjteményéből mintegy 3000 darabot adott át az állandó kiállítás céljára. A vitrinekben közel 2100 alkotás látható, a további mintegy 900 díszített tojás a fióktárlókba került.

A Míves Tojás Gyűjtemény a látvány múzeuma, a 2007-es év vendégbarát múzeuma, az ország első és Európában is ritkaságnak számító állandó hímestojás-kiállítása.

Sajátos hangulatot áraszt és egyedülállóan szép látványt nyújt a kiállító terem, a vitrinekben elhelyezett mintegy 2000 művészien díszített tojás. Közelről tanulmányozva vesszük észre a hasonlóságokat, de leginkább a különbségeket az emberi kézügyesség és fantázia alkotta tárgyakon. Ma is élénk színben pompáznak a 1930-as években készült hímes tojások. Nemcsak a tojás felületére való festéssel, rajzolással, azaz tojásírással lehet szép mintákat kialakítani, hanem kellő kézügyességgel és gyakorlattal az egyszínűre vagy többszínűre festett tojás felületéről a festék eltávolításával is.

 Utóbbiak a vakart, vagy karcolt tojások. Számba venni is nehéz, hány féle dolognak a tojás felületére való felerősítésével is lehet mintákat kialakítani. Ismerünk magokkal, szalmával, lószőrrel, textilmintázatokkal, sőt apró fém patkókkal díszített tojásokat is.

 Ismét más hatást mutat a díszítmény, ha a természetes világos színű tojáshéj egy részének eltávolításával jön létre. Ezek az u.n. áttört tojások.

A gyűjtemény különleges darabja Charlton Carina német tojásdíszítő „A Himnusz dallama egy strucctojás felületén“ című munkája, amelyet a magyar millennium alkalmából készített.

 Egyedi Horváth Józsefné több mint 30 éves, karcolt technikával készült "Isten Báránya" nevű hímes tojása is. A jellegzetesen magyar díszítő módszerrel – patkolással, illetve vasalással - készült dísztojás együttes Kuris Lajos alkotása.

A múzeumban helyet kapott számos iparművészeti alkotás is, amelyek különféle anyagból (fa, ásvány, kő, üveg), és a tojásforma felhasználásával készült kompozíciók.