Szerbia súlyos gazdasági válságban van, ebből apró léptekkel nem lehet kilábalni, helyette erőteljes gazdasági növekedést serkentő lépésekre van szükség – jelentette ki Ivica Dačić kormányfő. Hozzátette, a népszaporulat serkentésének és az új munkahelyek nyitásának kérdését a legsúlyosabb gazdasági válság közepette is napirenden kell tartani.

A natalitásra vonatkozó kérdést Dragan Marković Palma parlamenti képviselő vetette fel, akit az is érdekelt, hogy a kormány milyen módon segít a hazai gyártóknak, és hogyan fog új munkahelyeket nyitni.

Dačić válaszában kiemelte, az ipari termelés jelenlegi szintje az 1989. évinek a 40 százaléka.

„A közgazdászok kétszázalékos gazdasági növekedést irányoztak elő, de ez nem sokat jelent azok számára, akik a régió legalacsonyabb munkabéreit kapják” – mondta Dačić, aki ismételten megállapította, a külföldi befektetők idevonzása elengedhetetlen.

Újságíróknak a Dačić és Vučić kapcsolatát firtató kérdésére a szerb kormányfő azt válaszolta, egyetlen Koszovót érintő döntés sem születik meg Aleksandar Vučićnak, a kormány első alelnökének a beleegyezése nélkül.

„Teljes az egyetértés közöttünk, és így lesz ez április 2-án is. A döntéseket közösen hozzuk meg, vagy sehogyan sem” – szögezte le Dačić, hozzátéve, Vučić eddig is részt vett a Koszovóról folyó tárgyalásokban. Mint mondta, Tomislav Nikolić szerb elnök annak idején azt javasolta, a kormányfő vezesse a párbeszédet Pristinával, de azt is kiemelte, hogy a kimenetelért a felelősség az államirányításban részt vevő mindegyik felet terheli. (Beta)