Nemcsak látogatókat, de évről évre egyre több kiállítót is vonz a Szent György Napok immár hagyományossá vált kézművesvására, mely idén április 26-a és 28-a között zajlik. Kézművesek, népművészek április elsejéig jelentkezhetnek az office@popartcov.ro címen, de célszerű előbb a feltételekről érdeklődni a 0729 500 861-es telefonszámon – ajánlja a szervezők nevében Veres Ferenc.

A Háromszéki Kézműves és Népművészeti Egyesület elnöke szerint a Kós Károly út Székely Nemzeti Múzeum előtti szakaszán idén mintegy 164 kézműves kizárólag fehér sátrak alatt sorakoztathatja fel munkája gyümölcsét a Szent György Napok idején.

Meg­kedvelték a vásár új helyszínét, job­ban is belátható, s tavaly annyian látogatták, hogy esetenként csak nehezen lehetett haladni az árusok asztalai előtt – idézte fel, megjegyezvén: figyelnek arra, hogy a vásárosok kizárólag saját készítésű darabokat kínáljanak, így előzetes értékeléssel szűrik a viszonteladókat, hogy a minden tekintetben színes mustrán csak eredeti kézműves­portéka kerülhessen forgalomba.

Eddig már több mint félszázan érdeklődtek, a kiállítókat évente körülbelül háromszáz jelentkező közül választja ki és hívja meg a szervező népművészeti tömörülés, s rendezvényük népszerűségét jelzi, hogy egyre több a Szent György Napokra visszatérő kézműves.

Az áprilisban fennállásának negyedik évfordulóját ünneplő Háromszé­ki Kézműves és Népművészeti Egyesület egyébként az országban az egyik legnagyobb ilyen jellegű csoportosulás, s mint azt elnökétől megtudtuk: évente hat-hét vásárt szerveznek, a huszonötféle kéz­műves-foglalkozásban, -szakmában jártas tagjaik mintegy harminc hasonló rendezvényen vesznek részt, de kapcsolatban állnak több mint két tucat hazai és tíz határon túli egyesülettel is.

Demeter Virág Katalin
Háromszék