Az egyház egységéért végzendő közös munkára és a leendő pápával való együttműködésre kérte a pápaválasztó bíborosokat kedden a Szent Péter-bazilikában a konklávé nyitányaként megtartott szentmisén Angelo Sodano, a bíborosi testület vezetője.

MTI - Sodano homíliájában Szent Pál egyik leveléből idézett: "Legyetek nagyon alázatosak, szelídek és türelmesek, segítsétek egymást szeretettel!".

"Mindannyiunknak az a feladata, hogy együttműködjünk Szent Péter utódával, aki az egyház egységének az alapja" - mondta.

A bíborosi testület vezetője beszélt az egyház nemzetközi felelősségéről is.

"A legutóbbi pápák szüntelenül az igazság és a béke előmozdításán munkálkodtak, számos kezdeményezésük volt, amelyek hasznára váltak mind a népeknek, mind a nemzetközi közösségnek" - jelentette ki, majd felszólított: "Imádkozzunk azért, hogy a leendő pápa is folytassa ezt a munkát a világban!".

Sodano a bíborosok hosszan tartó tapsát kiváltva megköszönte XVI. Benedek "ragyogó pápaságát". Emlékeztetett arra, hogy a lemondott egyházfő legfőbb feladatának az evangelizációt, és idézte XVI. Benedeket: "Az irgalmasság nem korlátozódik a szolidaritásra és az egyszerű emberbaráti segítségre, azt leginkább az evangelizáció útján lehet gyakorolni".