A sebészeti ellátást javítására nyert kétmillió eurós uniós forrást a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma és a nagyváradi önkormányzat - jelentették be a program résztvevői kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

(MTI) - Bognár László idegsebész, egyetemi tanár tájékoztatása szerint a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programon (HURO) nyert támogatással a debreceni orvoscentrum idegsebészeti klinikája egy neuronavigációs berendezést szerezhet be még idén.

Kifejtette, ez az eszköz lehetővé teszi, hogy a műtét előtt felvett képi adatokat koordináta-rendszerbe helyezve legyen képes dolgozni műtét során az orvoscsoport, így sokkal pontosabb adatokkal dolgozhat.

Reményét fejezte ki, hogy egy újabb pályázattal ehhez egy olyan berendezést is be tudnak szerezni, amellyel a műtét alatti elmozdulások is újrakalibrálhatók lennének, és így milliméter pontosságú képet kapnának végig az operáció során. Bognár László jelezte: már ezzel a fejlesztéssel is "középpontba kerül Debrecen az idegsebészet térképén".

A sebész az MTI érdeklődésére elmondta, hogy évente mintegy háromszáz beteg ellátása javulhat az eszközbeszerzéssel.

Gheorghe Carp, a romániai Bihar Megyei Sürgősségi Oktatókórház igazgatója a nagyváradi intézményben megvalósuló fejlesztést ismertetve arról adott tájékoztatást, hogy nyolc műtőt tudnak felújítani.

Kiemelte, hogy Debrecen nélkül a kórházfejlesztési projektjeik nagy része az elmúlt években biztosan nem valósult volna meg, hiszen azok döntő többségére HURO-projekt keretében, debreceni intézmények részvételével nyertek pénzt.

A 2014 végén záródó projekthez kapcsolódni fognak még szakmai konzultációk, illetve egy-egy közös bemutató műtét mindkét városban.