A Lehet Más a Politika (LMP) fel kívánja vetni európai szinten, hogy a termőföldet vonják ki a szabad tőkeáramlás hatása alól, és az Európai Zöld Pártban mutatkozik is erre nyitottság - mondta pénteken Brüsszelben az MTI-nek Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselői csoportjának a vezetője. 

A politikus az előző napon részt vett az Európai Zöld Párthoz tartozó 28 tagpárt vezetőinek tanácskozásán, amelyen a jövő májusi európai parlamenti (EP-) választásra való felkészülés kérdéseit, a közös cselekvés ütemezését vitatták meg.

A zöldpárti politikusok közös választási kampányt kívánnak majd folytatni, ellátogatnak egymás országába, és hangsúlyosan akarnak szólni azokról a közös ügyekről, amelyek európai szinten jobban kezelhetőek, mint nemzeti szinten. A kampányfelkészülés következő "csúcstalálkozóját" májusban Madridban rendezik az európai zöldpárti vezetők.

Schiffer András a brüsszeli találkozóról beszámolva, az MTI-nek elmondta: Magyarország számára hosszú távon sorsdöntő kérdés, hogy sikerül-e kivonni a termőföldet a szabad tőkeáramlás hatása alól, mivel jövő áprilisban lejár a külföldiek földvásárlási moratóriuma. Azt érzékelte, hogy erre a felvetésre van nyitottság az Európai Zöld Pártban, bár - jegyezte meg - az egyes nemzeti érdekek nyilván árnyalják az álláspontokat.

Schiffer szerint az LMP-nek - amely a magyarországi EP-választással egy időben minden bizonnyal országgyűlési választáson is megméreti magát, hiszen a két választást a tervek szerint összevontan fogják megtartani - az Európa Zöld Párt hasznos segítséget jelenthet annak bemutatásához, hogy "a szabadkereskedelmi modell válságára nem csak szélsőjobboldali válasz van". Mint mondta, a válságra eddig a szélsőjobboldal próbált a leghangosabban válaszolni, "és ez nem tartható". Az LMP vezetője szerint Magyarországon azt kell markánsan jelezni, hogy "létezik olyan rendszerkritikus válasz, ami az emberi méltóság tiszteletén alapul, és az EU keretein belül képzeli el a politikát".

Schiffer András az Európai Zöld Párt feladatának tekinti, hogy szociális modellé alakítsák át az eddigi szabadkereskedelmi modellt. Mint mondta, "legalábbis át kell tekinteni azokat a dogmákat, amelyekre a szabadkereskedelmi Európa épült". A teendők közül kiemelte a spekulatív tőkemozgások megadóztatását, valamint a pénzügyi intézményrendszer reformját, és úgy vélekedett, hogy "retorikai bravúrokon túl" a magyar kormány nem jeleskedett kezdeményezésekkel ezen a téren.