Rekordáron keltek el Liszt Ferenc zongoraművész és zeneszerző kézzel írt levelei és kottái Genfben egy szerda esti árverésen.

MTI - A korábban a nagyközönség által nem ismert kéziratokat az Hotel des Ventes aukciósháznál árverezték el. A kéziratok iránt főként Németországból volt nagy az érdeklődés.

A levelekben egyebek között a zeneszerző megemlíti barátságát Wagnerrel és Chopinnel, akiknek három eredeti partitúrát is dedikált.

Az eladásra kínált darabok között volt egy gyakorlófüzet, amelyet Liszt a tanítványa, Valérie Boissier számára komponált, és amely nyolc oldalon a művész által 1832-ben lejegyzett zongoragyakorlatokat tartalmaz. A tétel értékét 3000-5000 svájci frank (741 ezer-1,2 millió forint) közöttire becsülték, és 16 ezer svájci frankét (több mint 3,95 millió forintért) kelt el.

Egy Fryderyk (Frédéric) Chopinnek dedikált kotta, amelynek értékét 700-900 svájci frankra (173 ezer-222 ezer forint) becsülték, 43 ezer svájci frankért (10,6 millió forint) talált gazdára. Az árverésre kerülő darabok két gyűjteményből kerültek ki: Nyikita Magalovnak és az 1973-ban elhunyt világhírű hegedűművész, Szigeti József családjának, valamint Robert Bory genfi zenetörténésznek a kollekciójából.