A most New Order néven turnézó zenekar "ál-New Order", amelynek működését kizárólag a pénz motiválja. Erről Peter Hook (ex-New Order) beszélt az MTI-nek adott email-interjúban. A basszusgitáros korábbi legendás zenekara, a Joy Division számait fogja játszani The Light nevű formációjával március 25-én a fővárosi A38 állóhajón. 

"Mindig izgalmas olyan helyeken fellépni, ahol korábban még nem jártunk. A New Orderrel csak Bécsig jutottunk el, ennek részben az is oka volt, hogy a többiek nem akartak annyit turnézni, mint én, így sok hely kimaradt. Most végre jövünk Budapestre, ráadásul egy hajón lépünk fel, amire külön kíváncsi vagyok" - mondta Peter Hook.

A zenész felidézte, hogy három éve turnéznak a Joy Division 1979-ben megjelent Unknown Pleasures című lemezével. Az első koncert 2010 májusában, az 1980-ban öngyilkosságot elkövetett énekes, Ian Curtis halálának 30. évfordulóján volt Hook saját klubjában, a manchesteri The Factory-ben.

"Fantasztikus három év volt és nem akarom befejezni az Unknown Pleasures-sorozatot. A lemez számait ma is nagy örömmel játsszuk, most márciusban négy hónap szünet után fogjuk, mert januárban és februárban egy brit turnén a New Order első két lemeze, a Movement és a Power, Corruption & Lies anyagát adtuk elő, plusz Amerikában a Joy Divisionről írt könyvemet népszerűsítettem" - fejtette ki.

A csapat a Joy Division másik stúdióalbumát, a már Ian Curtis halála után, 1980 nyarán kiadott Closert is szokta koncerteken játszani, néhány alkalommal a mostani turnén is, és Budapesten is előadnak néhány klasszikus darabot a Closerről.

"Valamennyi Joy Division-dalt eljátszottuk három év alatt élőben, még azt a néhány ritkaságot is, amelyekről csak koncertfelvétel maradt. A szetlistát mindig variáljuk, nem úgy mint a New Order idején, amikor ennek hiányában a koncertezés egy idő után meglehetősen frusztráló volt" - tette hozzá Peter Hook.

A zenész tavaly könyvet jelentetett meg a Joy Divisionről Unknown Pleasures (Ismeretlen örömök) címmel. A zenekar (Ian Curtis - ének, szövegek; Bernard Sumner - gitár; Peter Hook - basszusgitár; Stephen Morris - dob) 1977-től 1980-ig létezett, és máig óriási hatással van a könnyűzenére: a csapat hangzását a sötét tónusú, lüktető zene, Hook szokatlan basszusdallamai és Morris sokszínű dobjátéka mellett a Martin Hannett producer által kreált zörejek alakítottak, és Curtis hideg és komor éneke, irodalmi mélységű, elgondolkodtató szövegei tették teljessé.

Az énekes öngyilkossága után a Joy Division három tagja, Gillian Gilbert billentyűs-gitárossal kiegészülve New Order néven folytatta tovább és a pop színterén ért el nagy sikereket. A zenekar 2006 után 2011-ben aktivizálta magát ismét - immár Hook nélkül.

"Nem értek egyet azzal a megközelítéssel, hogy Ian halála kellett a Joy Division kultikus zenekarrá válásához. Ha elég jó zenét játszol, híres leszel. Persze ettől még nagyon szomorú, hogy Ian, Jim Morrison vagy Kurt Cobain ilyen fiatalon halt meg" - jegyezte meg. A basszusgitáros azt mondta, úgy tervezi, szép sorjában a New Order albumait is bemutatja élőben a The Light-tal, de ez még odébb van, egyelőre marad a Joy Division-műsor és a New Order első két lemeze.

"Hogy melyik a kedvenc New Order-koncertem? Az 1998-as fellépés a readingi fesztiválon mindenképpen az egyik ilyen, hiszen akkor tértünk vissza öt év hallgatás után. Azt azonban még jobban szerettem, amikor a nyolcvanas évek elején 20 perces műsorokat adtunk, minden koncerten más és más számokkal, viszont ráadás nélkül. Hát emiatt nagy volt a felzúdulás mindenütt, az biztos" - idézte fel Peter Hook.

Lost Sirens címmel nemrég kiadták az eddigi utolsó New Order stúdióalbumról, a 2005-ös Waiting For The Sirens' Call-ról lemaradt számokat. "Mindenki azt gondolta, hogy miattam húzódik a megjelenés, de a csúszás oka a lemezkiadó volt, amelynek eltartott egy darabig az anyag összeállítása. Elégedett vagyok, hogy végre megjelent, szerintem igazán remek dalok is vannak rajta, például rögtön az első, az I'll Stay With You, aminek helye lett volna a Waiting For The Sirens' Call-on. Az viszont szomorúsággal tölt el, hogy ez a kiadvány a szememben a New Order végét jelenti, az utolsó dalokat. Egyáltalán nem hiszem ugyanis, a New Order néven jelenleg turnézó változat az igazi New Order" - jelentette ki a basszusgitáros.

Peter Hook az MTI-nek kifejtette: nagyon nem tetszik neki, hogy Bernard Sumner énekes-gitáros, azaz Barney azt állítja róla különböző interjúkban, csak a pénzért játszik Joy Divisiont. "Ez nevetséges, hiszen éppen a New Order ad mostanában több koncertet, mint valaha, és minden este ugyanazt a greatest hits műsort adják elő. Nem hiszem, hogy a bevételt jótékonysági célokra fordítják! Vicces, hogy ennek ellenére engem dobálnak sárral" - fűzte hozzá az egykori társ.

A Peter Hook & The Light-ban a március 25-i koncerten az A38 hajón Peter Hook (ének, basszusgitár), Nat Wason (gitár), Andy Poole (billentyűs hangszerek), Jack Bates (basszusgitár, ő Hook fia) és Paul Kehoe (dob) áll színpadra.