A védői és az ügyészi perbeszédekkel folytatódott tegnap a Kolompár Orbán és társai ellen folyó büntetőper másodfokú tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken.

Havariapress - Az Országos Roma Önkormányzat (Országos Cigány Önkormányzat) egykori, baloldali kötődésű vezetőjét a Kecskeméti Városi Bíróság tavaly első fokon huszonkét hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet kétrendbeli, részben társtettesként, részben folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése
bűntettében mondta ki bűnösnek Kolompár Orbánt.

Perbeszédében a védője azt kérte a bíróságtól, vegye figyelembe, hogy a vádban jelzett cselekmények több mint öt évvel ezelőtt történtek. A Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet és partnerszervezetei a vád szerint az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen tehát 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

A bíróság pénteken hirdet ítéletet.