Pápa adósságának hatvan százalékát vállalja át az állam - közölte az önkormányzat.

MTI - A közleményben azt írták, Pápának eredetileg 50 százalékos adósságátvállalást ajánlottak, de a magyar állam és a város képviselői közötti tárgyalások eredményeként az adósságkonszolidáció mértéke 60 százalék lett.

A város adósságállománya négymilliárd forint, a futamidők lejártáig közel hatmilliárd forintot kellene visszafizetnie az önkormányzatnak - áll a közleményben.

Közlésük szerint a tárgyalásokon az önkormányzat képviselői az adósságátvállalás mértéke emelésének indokai között a NATO Stratégiai Légiszállító Képesség (SAC) programhoz kapcsolódó bázis elhelyezése miatti feladatok járulékos költségeit, az állami tulajdonban lévő ingatlanokon végzett, központi szervekhez, megyei fenntartású intézményekhez kapcsolódó beruházások önrészének biztosítását, működtetését jelölte meg.

Az indokok között szerepelt továbbá a városkörnyéki települések számára - üres férőhely esetén - biztosított bentlakásos intézményi ellátás, a bölcsődei korai fejlesztés, a nemzetiségi oktatás, valamint a tömegközlekedésre fordított önkormányzati támogatás, a megyei fenntartású múzeum átvétele miatt keletkező többletköltség, a közbiztonsági feladatok önkormányzati támogatása is.

Az önkormányzat számításai szerint a konszolidáció hatása a második félévben már jelentkezik, így közel 50 millió forint pluszpénzzel gazdálkodhat idén a város.