Orvvadászok megöltek egy ritka indiai orrszarvút az ország északkeleti részén lévő természetvédelmi területen, ezzel 15-re emelkedett az idén elpusztított állatok száma.

Felfegyverzett orvvadászok végeztek szombaton az orrszarvúval az Asszam állambeli Kaziranga Nemzeti Parkban. Tülkét eltávolították. Az eset előtt egy nappal egy másik orrszarvút is megöltek. A szakembereket aggasztja, hogy két nap alatt a ritka faj két egyedét mészárolták le.

A Kaziranga parkőrei folytatólagosan harcolnak az orvvadászok ellen, akik az ázsiai piacokon kedvelt tülkükért pusztítják az állatokat. A szarvakat leginkább Kínában keresik, ahol a tradicionális gyógyászatban, illetve ékszerekben használják fel, míg Vietnamban sokan úgy hiszik, a tülköknek rákellenes hatásuk van, emellett afrodiziákumként is használhatóak.

Tavaly legalább 21 orrszarvút öltek meg a Kazirangában. A park 2012-es felmérése szerint a valamikori 3300 egyedet felölelő globális populáció egyedszáma már csak 2290-re rúg.

A faj a 90-es évek elején a kihalás közelébe került, és jelenleg is sérülékenyként szerepel a Nemzetközi Természetvédelmi Unió listáján.