A törvények aláírására nyitva álló határidőkkel kapcsolatban hozott eseti állásfoglalást az alkotmányügyi bizottság hétfőn, mert az MSZP szerint az új polgári törvénykönyvet (Ptk.) Kövér László házelnök késedelmesen szignálta.

(MTI) - Az MSZP azt kérte, hogy az alkotmányügyi bizottság eseti állásfoglalásban állapítsa meg: a házelnök megsértette az országgyűlési törvényt azzal, hogy az idén február 11-én elfogadott Ptk.-t csak február 18-án írta alá és küldte meg a köztársasági elnöknek, holott az alaptörvény szerint ezt öt napon belül kellett volna megtennie.

Ehelyett az alkotmányügyi bizottság a kormánypárti képviselők támogatásával egy olyan eseti állásfoglalást fogadott el, amely szerint a határidő-számítás általános szabályai szerint a határidőbe a kezdőnap nem számít bele, és ha a határidő utolsó napja munkaszüneti napra esik, akkor a határidő az azt követő legközelebbi munkanapon jár le.

Az MSZP-s Steiner Pál ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az állampolgárokat számos jogszabály kötelezi különböző határidők betartására, akkor elvárható, hogy a magyar köztársaság két vezető tisztségviselője is tartsa be a rá vonatkozó határidőket.