A nemzetközi nőnap alkalmából az Egyesült Államok ismételten elkötelezi magát amellett, hogy világszerte harcoljon a lányok és asszonyok jogaiért és esélyegyenlőségéért - hangoztatta pénteken kiadott közleményében Barack Obama amerikai elnök. 

Obama rámutatott: amikor a nők sikeresek, akkor az országok biztonságosabbak és virágzóbbak. Szavai szerint az elmúlt év során lányok és asszonyok városokat, sőt, egész országokat lelkesítettek arra, hogy kiálljanak a szabadság és az igazságosság ügye mellett. "Büszke vagyok kormányomnak azokra az erőfeszítéseire, amelyeket a nemek egyenrangúságának előmozdítása érdekében tett" - hangzott az elnöki közlemény.

Obama rámutatott, hogy az Egyesült Államok új erőfeszítéseket tett a nők gazdasági helyzetének és politikai szerepvállalásának előmozdítása, a nemi erőszak megelőzése és leküzdése érdekében, és megerősítette elkötelezettségét az iránt, hogy segítse a nők részvételét a béketeremtésben és a konfliktusmegoldásban. Az elnök megemlítette az élelmiszer-biztonság, a gazdálkodó nők jogainak és szükségleteinek elismerése és a globális egészségügyi programok terén elért sikereket.  Barack Obama szerint erőfeszítéseiben az amerikai kormány partnerként támaszkodhat az ENSZ-re, a civil csoportosulásokra és a magánszektorra is.

Az amerikai lapok pénteken számoltak be arról, hogy az elnök aláírta a nők elleni erőszak szankcionálásáról rendelkező törvényt, amely az 1994-es hasonló jogszabály megújított változata. Obama hangsúlyozta: a jogszabály továbbra is megvédi a nőket attól a veszélytől, hogy az otthonukban fizikai vagy nemi erőszakot kelljen elszenvedniük. "Minden nő megérdemli azt a jogot, hogy félelem nélkül élhessen" - jelentette ki az elnök. Hangsúlyozta: egyetlen nő sem kényszerülhet arra, hogy választania kelljen egy erőszakkal fenyegető otthon vagy aközött, hogy egyáltalán ne legyen otthona.

A törvény megkönnyíti, hogy a nők ellen elkövetett erőszakcselekmények ügyében szövetségi bírósághoz lehessen fordulni, valamint rendelkezik arról is, hogy az áldozatok "forró vonalon" jelenthessék be az ellenük elkövetett bűncselekményeket, és biztonságba kerülhessenek menedékhelyeken. A törvény új változata kiterjeszti a védelmet a törzsi területeken nem helyi lakosok által megtámadott őslakos nőkre, a bevándorlókra és a homoszexuálisokra.